Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Investigaţie RISE: Regimul separatist de la Tiraspol - o gaură neagră în sistemul bancar din Europa de Est şi din întreaga lume

Regimul separatist de la Tiraspol e o gaură neagră în sistemul bancar din Europa de Est şi din întreaga lume. Este semnalul de alarmă tras de mai multe bănci americane, care au raportat Trezoreriei SUA tranzacţii financiare suspecte derulate de aşa-zisele bănci din zona transnistreană. Sumele de bani care ar fi spălate prin regiunea separatistă s-ar ridica la sute de miliarde de dolari.

Jurnaliştii de la RISE Moldova au studiat informaţiile bancare date publicităţii şi au descoperit zeci de plăţi dubioase, printre care şi unele făcute de Federaţia Caiac-Canoe a Rusiei spre bănci care funcţionează ilegal în regiunea transnistreană. Instituţiile americane specializate în combaterea spălării banilor nu au trecut cu vederea nici banii Sheriff-ului, un holding deţinut de doi oligarhi de peste Nistru. În SUA, opt aşa-zise bănci din regiunea transnistreană au fost incluse într-o listă neagră. Într-un răspuns primit de RISE Moldova de la Banca Naţională a Moldovei se arată că toate operaţiunile valutare derulate de instituţiile financiare din regiunea separatistă sunt ilegale.

BNM este singura instituţie împuternicită prin lege şi recunoscută la nivel internaţional să elibereze licenţe băncilor care desfăşoară activităţi pe teritoriul Republicii Moldova. Aşa-numitele bănci din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu dispun de licenţa Băncii Naţionale a Moldovei. Respectiv, Banca Naţională nu reglementează şi nu supraveghează activitatea acestor aşa-numite bănci.

Începând cu 2011, cu ajutorul unor scheme de spălare de bani, prin mai multe companii din stânga Nistrului au trecut peste 200 de miliarde de euro. Iar prin transferurile către compania Sheriff sau societatea cu acţionariat netransparent Running Corporation LLP ar fi trecut peste 11 milioane de dolari. Ambele firme sunt suspecte şi într-un caz de contrabandă. Mai exact, este vorba de 250 de milioane de dolari, scoase cash din regiunea separatistă, în valize, scrie RISE Moldova. Toate transferurile bancare dubioase au fost scoase la iveală după publicarea uneia dintre cele mai mari scurgeri de rapoarte bancare confidenţiale, cu informaţii despre conturile unor lideri mondiali, terorişti, traficanţi de droguri, persoane implicate în spălări de bani sau în inginerii financiare. 
Similare
RECOMANDĂRI