Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Chicu a dat asigurări că R. Moldova nu va rămâne fără gaze la iarnă. Ce plan are premierul

Revenit de la Kiev, premierul Ion Chicu a dat din nou asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale la iarnă. Premierul a făcut anunţul după ce opoziţia parlamentară de la Chişinău a avertizat asupra riscurilor stopării tranzitului de gaz prin Ucraina. Ministrul Economiei şi Infrastructurii spune că, cel mai probabil, Moscova şi Kievul vor ajunge la un consens în privinţa tranzitării gazelor naturale, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, ţara noastră va fi aprovizionată cu gaze naturale prin intermediului coridorului transbalcanic.

Premierul Chicu spune că în eventualitatea în care nu va exista consens între Ucraina şi Federaţia Rusă, începând cu 1 ianuarie 2020, privind tranzitarea gazelor naturale, există 3 scenarii de rezervă. Este vorba despre coridorul transbalcanic, procurarea directă a gazelor naturale de la NaftoGaz Ucraina şi utilizarea resurselor de păcură.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii se arată optimist că până la sfârşitul acestei luni, va exista un acord semnat între Moscova şi Kiev, iar Republica Moldova va primi gaze naturale prin conducta tradiţională.

În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, autorităţile de la Chişinău spun că totul este pregătit ca aprovizionarea cu gaze naturale să aibă loc prin intemediul coridorului transbalcanic, Turcia, Bulgania, România, Ucraina şi Republica Moldova.

La 1 ianuarie 2020 expiră acordul dintre Kiev şi Moscova privind tranzitarea gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei. Republica Moldova este primul stat care ar putea fi afectat de războiul energetic dintre Federaţia Rusă şi Ucraina.
Similare
RECOMANDĂRI