Ion Chicu a participat la Sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată COVID-19
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Ion Chicu a participat la Sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată COVID-19

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată Covid-19, care s-a desfăşurat în format online. În cadrul discursului său, şeful Executivului a vorbit despre provocările pandemiei la nivel global, dar şi despre necesitatea unei solidarităţi şi a unui parteneriat global pentru a depăşi împreună această criză.

„Criza pandemică a dezvăluit cât de vulnerabili şi expuşi suntem cu toţii. În faţa incertitudinilor şi a impredictibilităţii. În faţa fricilor şi a limitărilor. Cât de mult ne afectează libertatea şi alegerile noastre. Cum ne afectează în mod dramatic comportamentul şi ne schimbă profund viaţa. Dar, mai mult decât oricând, a arătat clar că provocările globale necesită eforturi coordonate, solidaritate şi răspunsuri globale, bazate pe principiile directorii ale unei responsabilităţi comune. Este nevoie, de asemenea, de un angajament politic puternic, parteneriate durabile, dedicaţie şi acţiuni determinate la toate nivelurile şi de către toate părţile interesate - guverne, comunităţi, cetăţeni. Toţi avem roluri semnificative în acest proces – la nivel naţional, regional şi global”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a făcut o evaluare a situaţiei epidemiologice din ţara noastră, subliniind faptul că Guvernul Republicii Moldova, ghidat de Planul naţional de răspuns la COVID-19 şi susţinut puternic de partenerii externi, s-a mobilizat imediat pentru a implementa măsurile necesare în timp util şi depune toate eforturile în continuare pentru a combate pandemia, pentru a redresa domeniile cele mai grav afectate, dar şi pentru a oferi suport fiecărui antreprenor şi cetăţean.

În această ordine de idei, prim-ministrul Chicu şi-a exprimat gratitudinea faţă de sprijinul oferit de partenerii de dezvoltare, inclusiv de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în susţinerea eforturilor de combatere a virusului şi a consecinţelor acestuia: „Asistenţa şi sprijinul extrem de valoros, medicamentele, echipamentele de protecţie individuală, consumabilele, în mod special expertiza oferite de prin sistemul ONU ţării noastre, inclusiv prin intermediul Biroului regional al OMS pentru Europa, dar şi a oficiului OMS din Republica Moldova, ne ajută substanţial să facem faţă provocărilor şi să reducem vulnerabilitatea ţării noastre la pandemie. Fapt pentru care vă mulţumim şi vă suntem profund recunoscători.”

Ion Chicu a vorbit despre necesitatea unei solidarităţi globale, declarând că omenirea are nevoie acum, mai mult ca oricând, de un efort masiv în sănătate publică. Şi pentru că sănătatea este un drept fundamental  al omului, este absolut imperativ ca fiecare cetăţean să aibă acces echitabil la un vaccin Covid-19, la diagnosticare şi tratamente la preţuri accesibile, sigure, eficiente şi disponibile pentru toţi, oriunde în lume.

„Într-o lume puternic interconectată, unitatea şi solidaritatea nu este doar un imperativ moral – este o necesitate practică. Destinele noastre umane sunt întreţesute. Este responsabilitatea şi angajamentul nostru moral să rămânem uniţi. Depăşirea, prin solidaritate şi unitate, a acestei provocări şi construirea unei lumi mai bune post-COVID-19 nu se negociază. Recuperându-ne valoarea libertăţilor şi alegerilor noastre, angajându-ne mai activ în crearea de şanse egale pentru toţi, avansând în promovarea Agendei 2030, respectând demnitatea şi drepturile tuturor într-o lume prosperă, sigură, incluzivă, durabilă şi rezistentă – e singura noastră cale de a ne clădi un viitor prosper la nivel mondial”, a conchis prim-ministrul Republicii Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI