Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Chicu: „Noi considerăm că R. Moldova a îndeplinit condiţionalităţile, aşteptăm reacţia UE”. Opoziţia are o altă părere

Premierul Ion Chicu susţine că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile pentru a primi a doua  tranşă din asistenţa macrofinanciară acordată de UE, în valoare de 30 de milioane de euro. De cealată parte, deputaţii din opoziţie afirmă că doar patru din cele 8 condiţii asumate au fost îndeplinite.

Premierul Chicu a declarat că după ce Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile, aşteaptă acum reacţia Uniunii Europene.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Noi considerăm că condiţionalităţile Republica Moldova le-a îndeplinit. Bineînţeles, aşteptăm reacţia Uniunii Europene. Am văzut un vicepreşedinte de partid, viitor prim-ministru cum crede el, deja duminica care a ieşit cu învinuiri precum că Republica Moldova nu a îndeplinit aceste condiţionalităţi. Aceasta înseamnă că ei continuă mai departe să blocheze finanţarea Republicii Moldova, cum au făcut-o cu creditul rusesc”.

Într-o postare pe Facebook, vicepreşedintele Platformei DA, Igor Munteanu, consider că Republica Moldova nu a îndeplinit pe deplin condiţiile. Printre acestea se numără crearea echipei comune de investigaţie a fraudei bancare, strategia de reformă a Justiţiei, evaluarea independentă a Consiliului Audiovizualului şi Consiliului Concurenţei prin audituri externe şi reforma Consiliului Superior al Magistraturii.

IGOR MUNTEANU, deputat, Platforma DA: „Dacă domnul prim-ministru consideră că o postare pe facebook conduce la anularea tranşei a doua, să fie pe conştiinţa. Cele opt condiţii nu sunt în totalitate întrunite. De ce? Pentru că acest Guvern  a făcut paradă, a jucat politic, a lucrat în favoare unui grup politic. Şi nu s-a îngrijit nicio secundă de sănătatea cetăţenilor,  de starea economiei şi de bunul dialog cu instituţiile Uniunii Europene. Asta motivul pentru care a doua tranşă ar putea să vină mai greu, dacă va veni.

O opinie similară are şi depuatul PAS, Sergiu Litvinenco.

SERGIU LITVINENCO, deputat, PAS: „Legea cetăţeniei prin inevstiţii de exemplu a fost abrogată sau nu? Cum să spunem sută la sută, această lege nu a fost abrogată. Ce înseamnă că am îndeplinit sută la sută? Dacă condiţionalitatea sună abrogarea legii cetăţenii pentru investiţii,  noi nu am abrogat legea respectivă”.

Premierul Ion Chicu va participa săptămâna aceasta la summit-ul conducătorilor de stat şi guvern al Parteneriatului Estic, unde va fi discutat şi subiectul asistenţei financiare acordată de UE Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI