Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Chicu nu a reuşit nici astăzi să prezinte în Parlament pachetul de legi pentru care vrea să îşi asume răspunderea

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, are motive serioase de supărare. Nu a reuşit nici astăzi să prezinte în faţa Parlamentului de la Chişinău pachetul de legi pentru care dorea să-şi asume răspunderea. Opoziţia a boicotat şedinta şi nu a fost cvorumul necesar. A fost un semn de protest faţă de încercarea guvernului de a-şi asuma răspunderea asupra unui pachet de legi importante. Este a treia şedinţă parlamentară amânată în utlimele cinci zile.

ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: „Nu vă pare interesantă situaţia aceasta, stimaţi colegi? Foarte interesantă,  colegii noştri deja a treia oară boicotează şedinţele plenare”.

Aşa cum s-a întâmplat şi la sfârşitul sătămânii trecute, partidele de opoziţie au lipsit de la şedinţa Parlamentului. Deputaţii de la PAS şi Platforma DA au anunţat că nu vor fi prezenţi precizând că nu sunt motive serioase pentru ca premierul să-şi asume răspunderea asupra celor 4 proiecte de lege. Deputatul Igor Grosu susţine că PAS este gata să voteze iniţiativele guvernului, doar că ele trebuie dezbătute în plen.

IGOR GROSU, deputat PAS: „Chemăm la raţiune pe Dodon, pe Chicu, care dacă întradevăr sunt bine intenţionaţi şi vor binele acestei ţări, să nu insiste în prostia lor, pentru că va fi şi astăzi un eşec ruşinos. Să lase Parlamentul să-şi facă meseria, iar ei să vină cu argumente în faţa deputaţilor, cu sursele de finanţare şi noi vom veni cu contribuţiile şi ideile noastre”.

Înainte de şedinţă, Alexandru Slusari a spus că el şi colegii lui de partid nu vor accepta ca Republica Moldova să fie guvernată prin asumări de răspundere.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA: „Noi nu permitem ca Ion Chicu şi Igor Dodon să vorbească cu Parlamentul cu limbajul ultimativ. Domnul Chicu poate să-şi facă „propiscă aici” (n.r. viza de reşedinţă), fracţiunea Platforma DA nu acceptă asemenea asemenea tip de comunicare, niciodată puterea legislativă nu va fi dominată de puterea executivă”/

Aşa se face că premierul Ion Chicu vine pentru a treia oară degeaba în Parliament. El susţine că partidele politice de opoziţie încalcă legea supremă - Constituţia.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Nu are Maia Sandu sau alţii, temei constituţional să blocheze activitatea guvernului. Angajarea răspunderii de rectificare a fost în concordanţă cu Constituţia şi nicio persoană fizică, fie Maia Sandu fie altcineva, ori partenerul ei Candu, nu are dreptul să obstrucţioneze activitatea guvernului”.

Proiectele de lege pentru care executivul doreşte adoptarea prin asumare de răspundere prevăd rectificarea bugetului, majorarea salariilor medicilor cu 30%, dar şi alocarea unei indemnizaţii pentru urmaşii medicilor decedaţi de Covid-19. În aceste proiecte este prevăzută şi achitarea ajutorului unic de 700 de lei pentru pensionari şi oferirea de sprijin agricultorilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii.  
Similare
RECOMANDĂRI