Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Moraru, profesorul libertăţii. Fostul deţinut politic şi disident, care a înfruntat regimul sovietic, a împlinit 90 de ani

 A făcut ani grei de gulag în stepele kazahe, pentru că şi-a iubit ţara şi neamul. A suportat chinuri groaznice în închisorile sovietice, dar nu s-a lăsat infrânt, pentru că îl purta pe Dumnezeu în suflet. Vorbim despre fostul deţinut politic Ion Moraru care, la vârsta de 17 ani, s-a luat de piept cu regimul de ocupaţie sovietic. Astăzi, ajuns la vârsta de 90 de ani, moş Ion de la Mândâc nu regretă nimic din toate ceea ce i s-au întâmplat.

Chiar dacă au trecut 79 de ani de atunci, moş Ion îşi aduce aminte cu lux de amănunte ziua în care armata sovietică a ocupat Basarabia.

Bunicul lui Ion Moraru, Pintilii, făcuse armata în imperiul Ţarist. Prin urmare, cunoştea rusa. Aşa că soldaţii ruşi au mers la el acasă. 

I-a ospătat, sărmanul, pe cei care au venit să deznaţionalizeze, să înfometeze şi să distrugă românii din Basarabia. Văzând toate ororile sovieticilor, Ion Moraru, fiind în clasa a şaptea, împreună cu un coleg, fondează "Sabia dreptăţii", organizaţie de rezistenţă antisovietică. 
 
În 1947, activitatea organizaţiei este deconspirată, iar membrii acesteia, arestaţi.
 
 Pentru activitate antisovietică, Ion Moraru şi camarazii săi de luptă riscau riscau pedeapsă capitală. Aşa-zisa judecată i-a condamnat, însă, la 10 ani de lagăr cu regim sever, 10 ani de exil în orientul îndepărtat al Rusiei, iar pentru cinci ani au fost lipsiţi de drepturi civile.
 
În lagărul Ekibastuz, din Kazahstan Ion Moraru l-a întâlnit pe marele scriitor şi disident rus Alexandr Soljeniţin, de la care păstrează şi astăzi toate volumele cărţii "Arhipelagul Gulag", cu autograful autorului. 
 
Iar în lagărul de la Dubovka, Ion Moraru l-a întâlnit pe generalul Armatei Române, Nicolae Dragomir. 
 
A fost eliberat anticipat pe 22 iunie 1956. Când a revenit acasă, la poartă îl aştepta Tărcuş, câinele copilăriei sale. 
 
Iar pe prispa casei îl aşteptau, cu lacrimi în ochi, mama, bunicul şi bunica.
 
Şi s-a ridicat din genunchi, iar astăzi a ajuns la vârsta de 90 de ani. A descris suferinţele prin care a trecut în trilogia auto-biografică "Pustiirea. Treptele infernului şi Fata cu miros de busuioc", tipărită la Mănăstirea Putna. Fericirea supremă a vieţii sale, spune Ion Moraru, este că a fost mereu liber.
Similare
RECOMANDĂRI