Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cândva avea un profit de 10 milioane de lei, azi, S.A. „Edilitate” este la un pas de faliment

Cândva era una dintre cele mai rentabile întreprinderi din Chişinău, cu peste o mie de angajaţi şi profit de 10 milioane de lei, iar astăzi are doar o mână de muncitori şi pierderi de milioane. Societatea pe Acţiuni „Edilitate” a ajuns la un pas de faliment. Primarul interimar Ruslan Codreanu a fost cel care a scos la iveală situaţia. El a povestit istoria întreprinderii, acum pe cale de dispariţie, chiar la sediul acesteia, unde a şi convocat o şedinţă de lucru.

Funcţionarii au fost chemaţi astăzi la şedinţa primăriei în altă sală decât cea obisnuita. Au mers cu toţii la sediul SA „Edilitate”.  
 
„Eu am zis că trebuie să încercăm să mai ieşim din birourile noastre să vedem şi unde lucrăm, ce avem în oraş. Avem 56 de întreprinderi, 10 societăţi pe acţiuni. Să facem un cerc, un tur prin întreprinderile municipale să vedem în ce stare sunt”, a declarat Ruslan Codreanu.
 
Firma care cândva era una de top, nu doar în Chişinău, dar şi în toată ţara, a ajuns să supravietuiasca de la o lună la alta. In 2006 întreprinderea avea 228 de milioane de lei cifra de afaceri şi un profit de 10 milioane de lei. Zece ani mai târziu, volumul s-a redus şi a ajuns la numai 29 de milioane cifră de afaceri şi pierderi colosale. S-au pomenit în această situaţie din cauză că întreprinderea nu a mai câştigat nici măcar licitaţiile iniţiate tot de municipalitate.
 
„Chiar este inexplicabil cum o societate de acţiuni care are specialişti de performanţă, carieră care produce pietriş, uzină care produse asflat să fie nevoită să lucreze sub antreprenoriat, la alţi agenţi economici care mi-i ruşine să zic, dar când câştigau licitaţii deţineau în bilanţ doar 3 lopeţi. Nu aveau deloc mecanisme”, a spus Eugenia Ciumac, şefa Direcţiei Finanţe.
 
Aşa că declinul a fost inevitabil. Fabrica de beton asflatic care cândva producea anual 230 mii de tone, acum a ajuns la cel mult 20 de mii de tone de asflat.
 
„Linşajul economic la care a fost supusă SA „Edilitate” 13,47 Este o crimă. Întreprinderile municipale au fost puse pe brânci intenţionat pentru a fi luate terenuri sau imobile. Şi noi ce facem? Băgam capul în nisip ca struţul, de aici furăm de aici zicem că nu sunt bani. 13 ani nu s-a facut nimic”, a mai spus primarul interimar.
 
SA „Edilitate” dispune de peste 50 de utilaje de construcţii, o bază de odihnă şi una de sport, dar şi un spaţiu de peste 24 de mii de metri pătraţi. O mică parte este dat în arendă, iar restul rămâne neutilizat de ani buni.
 
„Noi aceste terenuri ne provoacă cheltuieli, cu  baza de odihnă noi avem pierderi, nu putem face faţă cerinţei ca să putem, trebuie investiţii ca să vină acolo cineva să se odihnească, baza de sport e dată în arendă, avem chiar puţin puţin avem profit din asta”, spune Iurie Haret, director SA „Edilitate” 

Una dintre soluţii pentru evitarea falimentului este identificarea unor parteneriate publice private. Primarul speră că antreprenorii care vor salva întreprinderile municipale vor fi găsiţi la Forumul Investiţional Chişinău care va fi organizat în luna mai. În aceeaşi situaţie dezastruoasă s-ar afla şi alte întreprinderi, de exemplu, Exdrupo. Primăria Chişinău deţine 63% din Societatea pe Acţiuni „Edilitate”.
 
Similare
RECOMANDĂRI