Iurie Leancă spune că va acţiona în judecată şi va cere despăgubiri. Explicaţii despre cei 50.000 de euro şi paşaportul diplomatic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iurie Leancă spune că va acţiona în judecată şi va cere despăgubiri. Explicaţii despre cei 50.000 de euro şi paşaportul diplomatic

Iurie Leancă spune că va depune toate demersurile legale pentru tragerea la răspundere a celor care au permis încălcarea dreptului său la protecţia cu datele cu caracter personal, referindu-se la „scurgerea de informaţie” privind difuzarea numerelor de înmatricultare şi modelul automobilului cu care ar fi încercat să treacă frontiera zilele trecute, şi declară că va cere în judecată despăgubiri morale. La fel va face şi cu insituţiile media care au prezentat informaţii false, mai spune Leancă.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care zilele trecute, un portal de ştiri din Republica Moldova a scris că Iurie Leancă a încercat să treacă frontiera de stat, cu 50.000 de euro, folosindu-se de paşaportul diplomatic, însă acesta a fost întors din drum. 

Leancă scrie pe pagina sa de Facebook că ultimile articole din presă, despre el, ar fi avut scopul „să inducă lumea în eroare şi să creeze percepţia falsă că aş fi încercat să scot bani murdari, proveniţi din surse ilegale”. 

Deci, aceştia sunt banii mei, munciţi onest până în 2009 când am venit în politică. Sunt bani câştigaţi de-a lungul timpului cât am lucrat (2 ani) ca diplomat la Haga cu salariu de 10.000 de euro lunar sau cât am fost vicepreşedintele celei mai prospere companii din Moldova (alţi 7 ani).

Am mai zis că nu sunt un om bogat, dar nici sărac nu mă consider. Aceste salarii pentru care am muncit onest mi-au permis să plătesc şi studiile copiilor, şi să-mi cumpăr automobil şi să am o viaţă decentă, inclusiv să călătoresc în România, unde am mai multe activităţi, inclusiv politice. Sunt bani declaraţi 10 ani la rând în declaraţia mea de avere, sunt economiile mele câştigate corect. Şi, în comparaţie cu alţii, în această perioadă nu am fost vreodată şomer şi nici n-am fost “ajutat de părinţi””, a scris Leancă. 

Ce ţine de paşaportul diplomatic pe care îl deţine, Iurie Leancă a postat o fotgrafie cu actul respectiv, din care se vede că a fost perfectat în iulie 2019 şi este valabil până în 2024.


foto: Iurie Leancă/Facebook

Legislaţia naţională (Legea Nr. 273), aşa cum prevede şi practica internaţională, îmi permite ca fost prim-ministru dar şi ca Ambasador Plenipotenţiar să deţin paşaport diplomatic. (...) Fiţi atenţi la termenul de valabilitate, dar mai ales - la data emiterii, ca să vedeţi şi ce guvernare a emis acest act”.

Ce ţine de informaţiile prezentate despre călătoria sa, Iurie Leancă spune că potrivit Codului Vamal, „asemenea informaţii pot fi utilizate numai în scopuri vamale şi nicidecum pentru vânzarea sau publicarea lor, menţionând că informaţiile confidenţiale nu pot fi divulgate nici de funcţionarul vamal şi nici de poliţistul de frontieră (...) Prin difuzarea acestor informaţii cu numere de înmatriculare şi modelul automobilului s-a încălcat abuziv protecţia datelor cu caracter personal. Această scurgere de informaţii din interiorul sistemului controlat de Năstase îmi poate pune în pericol viaţa şi integritatea corporală a mea şi a membrilor familiei mele”.

Similare
RECOMANDĂRI