Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Judecătoria Chişinău confirmă - fostul şef al SIS va achita doar o amendă în dosarul expulzării profesorilor turci. Experţii susţin că decizia e o insultă pentru sistemul judecătoresc

Judecătoria Chişinău confirmă informaţiile apărute în presă - fostul şef al Serviciului Informaţii şi Securitate va achita doar o amendă în dosarul expulzării profesorilor turci, deşi procurorul a cerut detenţie. Judecătoria Chişinău a publicat decizia magistraţilor care l-au declarat vinovat pe Vasile Botnari şi l-au obligat să plătească o amendă de 88.000 de lei. Adiţional, el nu are dreptul să ocupe funcţii publice timp de cinci ani. Experţii în domeniul juridic consideră că această decizie este o insultă pentru sistemul judecătoresc din Republica Moldova.

Actul dat publicităţii confirmă şi pedeapsa cerută de procuror. Victor Plugaru a solicitat instanţei de judecată ca fostul şef SIS să primească o pedeapsă de 3 ani, într-un penitenciar de tip semi-închis, şi să nu aibă voie să ocupe o funcţie publică timp de 5 ani. Directorul Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova crede că pentru deportarea ilegală a profesorilor turci pedepsa trebuia să fie mult mai mare. 

ION GUZUN, director, Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova: "Eu pun la îndoială ca această hotărâre a fost facută în numele legii atâta timp cât vorbim despre expulzarea unor profesori tuci pe teritoriul turciei unde au parte de injustiţie şi tortură. Aplicarea unei sancţiuni cu amendă de 88 mii de lei mi se pare o basflemie la adresa justiţiei. Mai mult extrasul din sentinţa care a fost publicat după mai bine de o luna a fost facută anume  după presiunea fizica la acest subiect".

După pronunţarea deciziei, procurorul de caz nu a contest-o, deşi ceruse o pedeapsă mai dură. Potrivit lui Ion Guzun, atât derularea procesului cât şi sentinţa trebuiau să fie publice.

ION GUZUN, director, Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova: "O parte mare din sentinţa care a fost in privinţa domnului Botnari ea trebuia sa fie disponibilă publicului. Evident cu securitatea anumitor ofiţeri operaţiuni şi date ale SIS şi alte instituţii. Dar in rest aceasta hotarare trebuie sa fie publicată. Deja ade ce aceasta sentinţă nu a fost contrestată la Curtea de Apel de către procurori chiar cadă cerea mai  mult trebuie sa răspundă procuratura".

Întâmplător sau nu, la câteva săptămâni după pronunţarea sentinţei, judecătorul de caz, Andrei Niculcea, a fost numit judecător pe viaţă de către preşedintele Igor Dodon. Amintim că, acum doi ani, şapte cetăţeni turci, profesori şi administratori ai reţelei de licee "Orizont", au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Ca urmare a acestei decizii, în vara lui 2019 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că s-a încălcat dreptul profesorilor la libertate şi la siguranţă, dar şi dreptul la viaţa privată. Prin hotărârea CEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci turci, care s-au adresat Curţii, câte 25 de mii de euro. 
Similare
RECOMANDĂRI