Klaus Iohannis a respins propunerea de revocare din funcţie pe procuror-şef al DNA, Kovesi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis a respins propunerea de revocare din funcţie pe procuror-şef al DNA, Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de revocare a Laurei Cdoruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în urma prezentării unui raport. Preşedintele ţării a detailat motivele pentru care a luat aceste decizii.

Declaraţii Klaus Iohannis:

- Ministrul Justiţiei mi-a transmis o propunere de revocare a şefei DNA. Este un prim pas. După cum vă amintiţi, la mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat şi avizul CSM, a ajuns la cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al dlui ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Acest aviz nu poate fi trat ca simplu element facultativ. El nu poate fi ignorat. Constat că în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni, prin aplicarea aceloraşi texte legale, 2 autorităţi ale statului, MJ şi CS ajung la concluzii diametral opuse. Odată sesizat cu prop ministrului şi după avizul CSM, am solicitat departamentelor de specialitate din administraţia prezidenţială o analiză şi câteva propuneri.

 -motivele prezentate nu au fost de natură să mă convingă. Ele nici nu corespund prevederilor legale. Nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror-şef al DNA.

Preşedintele României a făcut declaraţii în contextul în care săptămâna aceasta este aşteptată decizia sa privind cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi,  formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Liderul liberal Ludovic Orban a anticipat decizia preşedintelui şi a lăsat să se înţeleagă că şefa DNA va rămâne în funcţie. Coaliţia guvernamentală ameninţă însă cu o sesizare la Curtea Constituţională.

Între timp, Inspectia Judiciară a CSM verifică activitatea DNA - inspectorii instituţiei au mers azi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Similare
RECOMANDĂRI