Klaus Iohannis: Republica Moldova se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti pentru a se dezvolta pe model european
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Klaus Iohannis: Republica Moldova se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti pentru a se dezvolta pe model european

România rămâne dedicată parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, acolo unde a primit-o pe preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

“Republica Moldova se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti. Suntem cu toţii dedicaţi consolidării parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi avansării proceselor de reformă. România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură şi istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetăţenilor săi. De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova”, a afirmat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Maia Sandu.

De altfel, România, prin ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi Republica Moldova, prin vicepremierul şi ministrul de externe Nicolae Popescu, au semnat marţi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu, Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, un document esenţial care reprezintă baza cooperării viitoare concrete în plan bilateral între Bucureşti şi Chişinău.

Preşedintele a arătat că dialogul bilateral a fost, în acest an, extrem de intens, pe toate palierele.

“Am efectuat o vizită la Chişinău pe 27 august şi am avut atunci discuţii deosebit de fructuoase, în continuarea cooperării strânse cu doamna preşedinte înainte şi după preluarea mandatului. Cum am spus şi cu acea ocazie, cu un nou Guvern şi un nou Parlament la Chişinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică şi rezultate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanţă. Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat priorităţile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens şi în momentul de faţă”, a detaliat preşedintele, informează Agerpres.

Potrivit şefului statului, toate acestea arată că se fructifică oportunităţile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale şi a parcursului integrării europene a Republicii Moldova.

“În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situaţii dificile. Adresez mulţumiri doamnei preşedinte, autorităţilor şi medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19. Aşa cum ştiţi, echipe de medici şi asistenţi din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul şi dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieţi. Nu vom uita acest gest”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Preşedintele a anunţat că agenda bilaterală este extrem de bogată pentru perioada următoare.

“Am discutat azi cu doamna preşedinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce priveşte interconectarea energetică şi consolidarea securităţii energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicaţiilor şi a cooperării în domeniul educaţiei. De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid faţă de partenerii estici cei mai ambiţioşi şi avansaţi în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova”, a precizat Iohannis.

Totodată, a adăugat şeful statului, pe agenda convorbirilor s-a aflat şi problematica de securitate regională.

“În ceea ce priveşte dosarul transnistrean, am reiterat poziţia noastră cunoscută: România susţine o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său pro-european. Aşadar, avem în faţa noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunităţi. România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova şi sunt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele”, a mai spus Klaus Iohannis. 

Similare
RECOMANDĂRI