Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La 7 mai Ion Chicu numea cetăţenii români fraţi. După două săptămâni, discursul premierului s-a schimbat radical

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti califică drept jignitoare declaraţiile de ieri ale premierului Ion Chicu, care a spus despre România că ar fi cea mai coruptă ţară din Europa şi că nu ar gestiona eficient lupta împotriva coronavirusului. În aceeaşi postare pe Facebook, şeful executivului de la Chişinău l-a comparat pe vicepreşedintele Partidului Popular European, Siegfried Mureşan, cu un băiat de mingi. În pofida afirmaţiilor defăimătoare ale premierului Chicu, România dă asigurări că va continua să fie un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Atitudinea şi respectul premierului Ion Chicu faţă de România par să se schimbe de la o zi la alta. Pe 7 mai, când a ajuns la Chişinău convoiul cu ajutor umanitar în valoare de 3,5 milioane de euro, oferit de poporul român Republicii Moldova, Chicu îi numea fraţi pe cetăţenii României.  

7 mai 2020, Ion Chicu: „Astăzi e prima dată când vin, întâlnesc şi mă închin pentru un asemenea suport enorm oferit de fraţi pentru fraţi. Vă mulţumesc din inimă”.

La două săptămâni, discursul premierului la adresa României s-a schimbat radical şi a capătat nuanţe ofensatoare. Vădit deranjat de criticile europarlamentarului Siegfried Mureşan, care a menţionat că Guvernul Chicu întârzie implementarea reformelor, prim-ministrul basarabean a răbufnit pe o reţea socială.

"Stau şi mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumătate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţi”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe din România menţionează că declaraţiile premierului Chicu sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul faţă de conţinutul acestora.

"Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova… Aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova."

Aceste aspecte i-au fost comunicate direct ambasadorului Republicii Moldova în România, care a fost convocat ieri la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti. Tot ieri, şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a purtat o discuţie telefonică pe această temă cu ministrul de Externe de la Chişinău, Oleg Ţulea. Declaraţiile premierului Chicu au fost comentate şi de invitaţii emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

MATEI DOBROVIE, deputat român: „Susţine că România este cel mai corupt stat din Europa, România care a finanţat şi a a ajutat cel mai mult Republica Moldova în ultimii ani. A fost cel mai loial partener, cel mai puternic avocat al Republicii Moldova, indiferent de derapajele guvernărilor care au existat la Chişinău. Fără finanţarea Uniunii Europene, fără finanţări din partea partenerilor de dezvoltare, printre care România s-a remarcat, Republica Moldova în momentul de faţă n-ar mai exista ca stat”.

Şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, i-a sugerat premierul Chicu că ar trebui să-şi ceară scuze public: "Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că aţi ratat şansa de a rămâne, cât de puţin, în cartea de istorie a Moldovei. Cum credeţi că vă privesc românii din Basarabia, când aţi jignit pe cei care au venit să-i ajute? Aţi jignit România, românii, limba română, istoria noastră comună, moşii şi strămoşii noştri, pe propria dumneavoastră mamă şi pe copiii pe care-i aveţi”.

Deputatul român Eugen Tomac a crede că ar trebui să-i fie retrasă cetăţenia română premierului Ion Chicu pentru atacurile la adresa României şi a Uniunii Europene. Şeful Executivului de la Chişinău nu a comentat, deocamdată, reacţia oficială a Bucureştiului la afirmaţiile sale. 
Similare
RECOMANDĂRI