Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La mormântul plutonierului român Ioan Căplescu a fost inaugurat un crucifix. „Datoria noastră este să-i cinstim pe cei care au fost eroi, dar au fost marginalizaţi”

Viitorul unei ţări se construieşte pe umerii trecutului, chiar dacă acesta conţine şi pagini triste. Este şi cazul plutonierului român Ioan Căplescu, şef al postului de jandarmi din satul Merenii vechi, Anenii Noi, omorât în 1918 de bolşevicul Grigori Kotovski. De Ziua Unităţii tuturor românilor, la mormântul plutonierului din cimitirul localităţii a fost inaugurat un crucifix.

Povestea caporalului Ioan Căplescu a devenit cunoscută graţie unui reportaj realizat anul trecut de TVR MOLDOVA. Istoria asasinării plutonierului român a mărturisit-o cel mai vârstnic locuitor al satului Mereni, Grigore Bojescu. Bătrânul povestea că după unirea din 27 martie 1918 pe teritoriul dintre Prut şi Nistru existau încă multe elemente revoluţionare bolşevice, soldaţi ruşi care comiteau jafuri şi omoruri, printre care şi banda lui Grigori Kotovski, care fugise peste Nistru, dar periodic făcea incursiuni în dreapta râului.
 
„Acest Kotovski a fost un bandit, un om periculos tâlhar”, spune Grigore Bojescu, un localnic din Merenii Vechi, Anenii Noi.
 
În acea vreme, Ioan Căplescu era şef de post al jandarmeriei din comuna Mereni. În seara zilei de 19 august 1918, plutonierul Căplescu primeşte o informaţie secretă: Kotovski şi ortacii săi urmau să ţină un ospăţ la o cârciumă de lângă gara Mereni. Aşa că plutonierul decide să-l captureze pe Kotovski.
 
„Şi au înconjurat acea crâşmă. Când s-a uitat Kotovski, era înconjurat de jandarmii români. A deschis foc asupra jandarmilor şi în acel timp l-au împuşcat pe şeful jandarmilor. Bandiţii au fugit”, mai spune Grigore Bojescu.
 
Ioan Căplescu a fost înmormântat în cimitirul din Mereni, însă doar această cruce din fier mai amintea despre locul de veci al caporalului. După ce a văzut reportajul realizat de TVR MOLDOVA, preşedintele Asociaţiei Tighina, Alexei Paluţă, a decis să ridice un crucifix în memoria plutonierului răpus de gloanţele tâlharului sovietic. 
 
„Datoria noastră este să-i cinstim pe cei care au fost eroi, dar au fost marginalizaţi. Adevărul, după cum a spus un preot, este ca o picătură de ulei pe care cineva încearcă să o apese la fundul unei găleţi plină cu apă. Oricum iese la suprafaţă”, spune Alexei Paluţă, preşedintele Asociaţiei „Tighina”.
 
Crucifixul a fost realizat din piatră de Cosăuţi.
 
„Pe care sunt reprezentate elementele decorative unui cenotaf. Sunt elementele tradiţionale pe el, spirituale adică bisericeşti, iar pe spatele cenotafului am sculptat harta României Mari”, spune meşterul popular, Vladislav Lozan.
 
Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Petru, în comun cu preoţi de la Mitropolia Moldovei, a tinut o slujbă de sfinţire a crucifixului.
 
 „Consider că este un moment simbolic atât pentru Basarabia, pentru Mereni, cât şi pentru întreg neamul românesc. 00.50 Important este ca tânăra generaţie să cunoască adevărata istorie. nu cea care ne-a fost impusă”, spune Eduard Straistă, localnic din satul Merenii Vechi, Anenii Noi.
 
„Evenimentul este unul adânc spiritual şi vedeţi că un monument atât de mic a adunat aşa de multă lume”, spune Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei „Monumentum”.
 
În afară de localnici, au venit oameni din România şi grupuri de elevi şi profesori din Transnistria, de la liceele cu predare în limba română de la Râbniţa, Tiraspol şi Tighina.
 
„E datoria noastră. Eu, ca director al unui liceu cu predare în limba română, nu pot să fiu altfel împreună cu copilaşii noştri. Dacă omul nu are memorie, nu avem nici viitor”, spune Ion Iovcev, directorul liceului teoretic "Lucian Blaga", Tiraspol.
 
Cu regret, deocamdată, în arhivele naţionale de la Bucureşti nu au fost găsite informaţii despre Ioan Căplescu, dar Crucifixul ridicat la căpătâiul de veci al plutonierului va păstra veşnic amintirea despre cel care a fost şeful de post al jandarmeriei din comuna Mereni. 
Similare
RECOMANDĂRI