La Spitalul municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” se planifică renovarea a două secţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Spitalul municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” se planifică renovarea a două secţii

Secţiile cardiologie şi chirurgie II din cadrul Spitalului clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din capitală urmează să fie renovate pe parcursul anului viitor. Potrivit administraţiei instituţiei medicale, pentru anul 2020, instituţia ar avea nevoie suport financiar inclusiv pentru procurarea utilajului medical performant. Despre aceasta a anunţat directorul instituţiei, Mihai Ciobanu, la şedinţa operativă de la Primăria capitalei, unde a prezentat raportul de activitate al spitalului, trasnmite IPN.

Potrivit lui, în instituţie activează în jur de 90 de medici şi în jur de 150 de persoane personal medical mediu. O problemă serioasă este faptul că medicii pleacă peste hotare. De exemplu, în prezent opt lucrărtori medicali ai spitalului au trecut concursul în diferite instituţii din România. Totodată, instituţia se confruntă cu o criză nemaipomenită de asistenţi medicali. În condiţiile în care pentru anul acesta a fost nevoie de 25, au venit doar patru.

Mihai Ciobanu a menţionat că numărul total de operaţii este în creştere în fiecare an. În anul 2018 au fost efectuate 2195 de operaţii, iar în 2019 – 2240. Totodată, anual sunt trataţi peste opt mii de pacienţi.

Spitalul va fi în curând acreditat internaţional şi va deveni membru al Asociaţiei Spitalelor Europene. Potrivit directorului, acest fapt ar asigura acces la fonduri europene, dar şi accesul specialiştilor moldoveni la diverse instruiri, fapt care este destul de costisitor şi nu orice lucrător medical şi-l permite.

În această toamnă Spitalul clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” împlineşte 190 de ani.

Similare
RECOMANDĂRI