La USM a fost inaugurat centrul de informare a României „Gheorghe Brătianu” deschis cu suportul departamentului pentru relaţii cu Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La USM a fost inaugurat centrul de informare a României „Gheorghe Brătianu” deschis cu suportul departamentului pentru relaţii cu Republica Moldova

În ajunul Zilei Naţionale a României, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu susţinerea financiară a Departamentului pentru Relaţii cu Republica Moldova (DRRM) a inaugurat în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie (FIF) Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”. La eveniment au participat: rectorul USM, Igor ŞAROV; secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu; Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, decanul FIF, Sergiu Matveev, cadre didactice şi studenţi.

Obiectivul Centrului de Informare a României este de a promova, în mediul studenţesc universitar din R. Moldova, valorile româneşti recunoscute la nivel european şi de a consolida identitatea culturală şi lingvistică a românilor din Republica Moldova.

„USM are un rol important în promovarea culturii, tradiţiilor şi a identităţii româneşti în Republica Moldova. Drept urmare, am considerat oportună inaugurarea centrului în cadrul celei mai importante instituţii de învăţământ superior din stânga Prutului. Îmi doresc ca această colaborare instituţională dintre DRRM şi USM să aducă la o apropiere dintre cele două ţări, astfel încât cultura românească să fie consolidată în Republica Moldova. Este un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, care asigură un mediu academic modern pentru studenţii Universităţii. În aceste sens, a fost achiziţionat echipamentul necesar bunei funcţionări a Centrului în valoare de peste 100.000 RON”, a explicat secretarul de stat Adrian Dupu. Şeful DRRM a adăugat că principalele obiectivele ale înfiinţării Centrului de Informare sunt promovarea, în mediul universitar din Republica Moldova, a valorilor româneşti comune, ca o componentă a dezvoltării culturii europene.

Rectorul USM, Igor ŞAROV a adresat un mesaj de gratitudine Departamentului pentru Relaţii cu Republica Moldova pentru suportul acordat la implementarea cu succes a mai multor proiecte comune în cadrul USM. „Centrul face parte din strategia de suport educaţional al Facultăţii de Istorie şi Filosofie privind cunoaşterea şi promovarea culturii şi a civilizaţiei româneşti în rândul studenţilor de la Istorie, Litere, Jurnalism, Relaţii internaţionale, Filosofie şi alte domenii conexe, în mod special, dar şi a întregului corp studenţesc şi didactic din USM”.

Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la lansarea Centrului de Informare a României în ajunul Zilei Naţionale a României pentru a sublinia încă odată în plus valenţele speciale ale relaţiilor complexe dintre România şi Republica Moldova, în care educaţia joacă un rol de excelenţă.
„Suntem bucuroşi să fim alături de dumneavoastră în această instituţie de învăţământ românesc, unde se studiază valenţele speciale ale relaţiilor complexe dintre România şi Republica Moldova. Dintre aceste valenţe, educaţia joacă un rol important şi, sperăm că acest centru dotat la standarde înalte, să vă ajute pe dumneavoastră şi generaţiile care vor urma să se conecteze mai bine la realităţile lumii moderne.
Aici sunteţi păstrători ai adevărului, sunteţi cei care gândiţi cu 2, 3, 5, 10 ani înainte şi, totodată, sunteţi cei care veţi reprezenta întotdeaua acea coloană vertebrală, acel element tare, care trebuie să existe în orice societate.
La mulţi ani tuturor! La mulţi ani, români, oriunde vă aflaţi! La mulţi ani, România!”,
a subliniat ambasadorul Daniel Ioniţă în discursul său.

Decanul FIF, Sergiu Matveev a afirmat că în condiţiile situaţiei pandemice, constituirea unui Centru de Informare a României, dotat cu echipamente care să asigure activitatea membrilor la distanţă, dar şi a tuturor celor care vor dori să consulte materialele Centrului, este de o stringentă necesitate. „Ne dorim ca prin extinderea activităţii Centrului de Informare a României să reuşim transformarea acestuia într-un centru interuniversitar de istorie, cultură şi civilizaţie românească, prin afilierea mai multor instituţii de profil din Republica Moldova şi România.”

Centru de Informare a României este dotat cu mobilier şi echipament multimedia precum: tablă interactivă tip monitor, sistem de captare video, scanner, sistem de automatizare audio-video etc. Activitatea Centrului va fi coordonată de către o echipă interdisciplinară, care va stabili şi planul de activitate a acestuia.
În anul 2020, DRRM a susţinut financiar şi desfăşurarea „Colocviului internaţional Eugeniu Coşeriu-100”.

Similare
RECOMANDĂRI