Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Laundromatul, rezultatul unui amendament dubios

Fostul deputat, Inga Grigoriu, susţine că spălarea celor 22 de miliarde de dolari, prin băncile din Republica Moldova, a fost posibilă din cauza unui amendament la o lege propusă de Alexandr Stoianoglo, depus în 2011 de Viorel Chetraru, pe atunci director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Inga Grigoriu spune că multe companii au profitat de acel amendament şi au transferat sume mari de bani, în off-shor-uri, cu ajutorul instanţelor de judecată.

Potrivit Ingăi Grigoriu, fost preşedinte al Comisiei Parlamentare Laundromat, amendamentul dubios consta în introducerea în legea privind combaterea spălării banilor a sintagmei "având efect suspensiv."

INGA GRIGORIU, fost deputat PPPDA: „În momentul când Serviciul Prevenire, Combatere a Spălării Banilor identifică o tranzacţie suspectă, o blochează. Entitatea juridică Merge în instanţa de judecată şi scrie o plângere pe faptul că, iată, lui i-au fost, fără alte motive, blocată tranzacţia, instanţa de judecată emite o decizie. Instituţia financiară este obligată să deblocheze tranzacţia până la alte noi date."

Din documentele publicate de Inga Grigoriu, rezultă că sintagma "efect suspensiv", care înseamnă  - îngheţarea punerii în execuţie a unei dispoziţii, a fost propusă de fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Document a fost semnat ulterior de directorul de atunci al instituţiei, Viorel Chetraru. Contactat de TVR Moldova, acesta a negat că el a fost iniţiatorul amendamentului, aşa cum declară Inga Grigoriu.  

VIOREL CHETRARU, fost director CCCEC : "Nu-mi aparţine această iniţiativă şi eu nu-mi amintesc despre o asemenea iniţiativă care să vină din numele centrului. Presupun că a fost schimbată. Eu nu-mi aduc aminte, cu efect suspensiv, să fi semnat vreodată. Că nu scrie directorul centrului texte."

Mai mult, Viorel Chetraru spune că acest amendament nu este nici pe departe cauza Laundromatului.

VIOREL CHETRARU, fost director CCCEC: „Eu încă nu sunt sigur să spun că a avut asta un efect negativ sau nu a avut. Toată lumea vorbeşte că asta a facilitat. N-a mai facilitat că nu asta a fost elementul determinant, ci hotărârile judecătoreşti. Acuma, axarea pe acest element mi se pare cam forţată şi seamănă mai mult cu încercarea de a îmbrăca toată compilaţia asta pe nişte procese care cuiva îi sunt acuma convenabile."

Inga Grigoriu a mai menţionat că iniţiatorul legii privind combaterea spălării banilor, fostul deputat şi actualul procuror general suspendat, Alexandr Stoianoglo, nu a intervenit pentru a exclude sintagma presupusă a fi buclucaşă.

VASILE GAFTON, avocatul lui Alexandr Stoianoglo: „Nu vrem să răspundem politicienilor. Nu vrem să facem justiţie televizată. Să fie corect, fără învinuiri reciproce." 

Inga Grigoriu a mai declarat că acest fapt este unul dintre capetele de acuzare aduse lui Stoianoglo, şi a fost catalogat de procurorul de caz drept abuz în serviciu.
Similare
RECOMANDĂRI