VIDEO. Maia Sandu: Majorarea pensiilor va fi un obiectiv naţional în calitate de Preşedinte. Nicio pensie sub 2000 de lei
Sursa foto:PAS Vizualizari:

VIDEO. Maia Sandu: Majorarea pensiilor va fi un obiectiv naţional în calitate de Preşedinte. Nicio pensie sub 2000 de lei

Conferinţă de presă susţinută de liderul PAS, Maia Sandu

UPDATE: Lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat în cadrul unui briefing de presă că majorarea pensiilor va fi un obiectiv naţional în calitate de Preşedinte, aşa încât niciun pensionar să nu aibă mai puţin de 2000 de lei. Potrivit Maiei Sandu, la moment, în Republica Moldova, 387 000 de oameni au o pensie mai mică de 2000 de lei, dintre care 180 000 au o pensie mai mică de 1200 de lei. Aproape 72% din pensionari trăiesc sub pragul sărăciei absolute. E vremea să oprim această nedreptate faţă de pensionari.

„În ultimele 2 săptămâni m-am întâlnit cu oameni din peste 30 de localităţi ale ţării. La fiecare întâlnire, oamenii m-au întrebat un lucru – dacă este adevărat că pensia se va indexa de la 1 octombrie doar cu 1.07%. Oamenii sunt nedumeriţi şi se simt batjocoriţi, după ce le-au fost promise majorări de 20%, apoi de 10%, ca într-un final să li se dea doar 1% – o majorare de 12 lei la pensia minimă sau 19 lei la pensia medie. O majorare care le ajunge să cumpere doar 2-3 măşti de protecţie.

De-a lungul timpului, Dodon şi alţii ca el au sărăcit poporul ştiind foarte bine ce fac. Cauzele pensiilor mici sunt minciuna, incompetenţa şi corupţia. La cel mai înalt nivel”, a adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu a setat majorarea pensiilor drept obiectiv naţional – „E vremea să punem în aplicare o politică realistă şi dreaptă de creştere a pensiilor. Şi trebuie să începem de la majorarea pensiei minime pentru ca această să depăşească pragul sărăciei. E vremea să ne stabilim drept obiectiv naţional creşterea pensiei minime la 2000 de lei. 

În calitate de Preşedinte, voi îndemna Parlamentul, indiferent de ideologiile partidelor din parlament, să-şi asume acest obiectiv printr-o hotărâre comună a tuturor deputaţilor. E vremea să unim societatea în jurul unor asemenea obiective naţionale comune. Indiferent de limba vorbită sau etnie, ideologie politică sau vârstă, cu toţii ne dorim ca părinţii noştri, bunicii noştri să aibă pensii bune şi să trăiască demn.”

Liderul PAS a specificat că cele 3 miliarde de lei necesare pentru a majora pensia minimă la 2000 de lei vor fi luaţi din lichidarea schemelor de corupţie în întreprinderile de stat şi oprirea contrabandei: „Conform estimărilor procuraturii, doar la Metalferos, statul a fost furat de 1.2 miliarde de lei.”

Maia Sandu a precizat că majorarea pensiilor anual, în mod regulat, va fi posibilă şi în urma eliberării economiei din strânsoarea controalelor abuzive, a monopolurilor. Atragerea inivestiţiilor şi crearea locurilor de muncă acasă vor contribui la creşterea fondului de pensii în Republica Moldova.


Similare
RECOMANDĂRI