VIDEO. Constatările observatorilor Promo-LEX privind desfăşurarea scrutinelor până la ora 19:00: Au fost raportate 321 de incidente
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Constatările observatorilor Promo-LEX privind desfăşurarea scrutinelor până la ora 19:00: Au fost raportate 321 de incidente

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie 2019 organizează un briefing de presă: noi detalii privind desfăşurarea scrutinului.

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie 2019 constată din totalul de 321 de incidente raportate de către observatorii Promo-LEX până la 18:30, de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 279, dintre care mai jos sunt incluse 104 de incidente:

Noi detalii privind desfăşurarea scrutinului:

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie 2019 constată,

Intimidarea observatorilor Promo-LEX – 2 cazuri

CECE II Soroca, 29. Observatorul Promo-LEX, este intimidată şi presată psihologic de Preşedinta CECE II Soroca Zabrian Stela la fel de Vicepreşedintele CECE II Soroca Ursu Veaceslav, pe motiv că observatoarea Vrabie Natalia a reflectat obiectiv prestaţia CECE II Soroca pe parcursul campaniei electorale.

  • SV 1/273 Chişinău, Sângera. Observatorul Promo-LEX a fost intimidat şi ameninţat de observatorul din partea unui concurent.

Prezenţa materialelor de publicitate, afişaje, panouri electorale din raza secţiei de votare (100 metri de la localul secţiei) – 11 cazuri.

  • SV 14/6 Drochia. Afiş A3, poster publicitar, două unităţi în raza secţiei.
  • SV 13/6 Donduşeni, s. Briceni. Poster format A3 publicitate electorală. Pe stâlp la 30 metri de SV.
  • SV 32/16. Ştefan Vodă, Marianovca. La intrarea în SV este amplasat panoul de afişaj şi acolo stau 2 afişe ale unui candidat.
  • SV 7/52 Cahul. Afişe electorale plasate pe stâlpi in raza de 100 m de la secţia de votare.
  • SV 20/4, Hîncesti. Billboard concurent observat în perimetrul 100m al secţiei de votare.
  • SV 20/3, Hîncesti, Billboard-uri a doi concurenţi observate în perimetrul 100m al secţiei de votare.
  • SV 20/14. Floreşti, Caşunca. Observatorul a constatat în raza de 30 m 2 afişe electorale, pentru doi concurenţi.
  • SV 1/297 Chişinău, Sîngera. La 60-70 m de SV este amplasat un banner a unui candidat. Observatorul a anunţat preşedintele BESV, dupa care preşedintele BESV a anunţat poliţistul. La faţa locului a venit şi candidatul. Până la ora actuală, bannerul nu a fost scos.
  • SV 1/ 311, Chişinău, Ghidighici. La o distanţă de 90 de metri de la secţie a fost a amplasat un afiş electoral (A4) pe stâlp cu candidat la funcţia de primar. Un observator a sesizat Preşedintele BESV, iar la ora 13.30, afişul electoral a fost dezlipit de poliţist.
  • SV 14/04 Drochia, Drochia. Pliant lipit pe un stâlp, care se află între două SV aproape una de alta.
  • SV 20/14 Hînceşti, Buteni. În raza de 30 m2 de la SV, au fost observate afişe electorale. Preşedintele BESV nu a reacţionat.

Agitaţie electorală sau PR negru pentru a determina alegerea alegătorilor – 12 cazuri

  • SV 1/262 Chişinău, Durleşti. Din spusele observatorului, un candidatul independent, se afla la intrarea unui local (alimentara) ce se afla la o distanţă de 40 metri de la SV şi făcea agitaţie electorală. Persoana dată se afla în acel loc timp de 20-30 minute.
  • SV 32/16 Ştefan Vodă, Marianovca. La intrarea în SV este amplasat panoul de afisaj şi acolo stau 2 postere al unui candidat.
  • SV 2/49, Bălţi. Candidat la funcţia de consilier, în imediata apropiere de SV discuta cu alegătorii. Preşedintele BESV sau poliţistul nu au sesizat acest fapt şi anumite măsuri nu au fost întreprinse.
  • SV 2/51, Bălţi. Un alegător din cabina de vot alăturată, în timpul procesului de vot făcea agitaţie electorală pentru un concurent şi insista ca alt alegător să voteze anume pentru acest candidat. Preşedintele BESV, s-a apropiat de alegătorul respectiv şi a încercat să înlăture incidentul, explicându-i că nu are dreptul să facă agitaţie electorală. Alegătorul însă a refuzat să se supună cerinţelor. Ulterior, acesta a părăsit secţia de votare strigând ,, МАФИЯ НЕ ВЫИГРАЕТ”.
  • SV 1/273 Chişinău, Sîngera. Un candidat la funcţia de primar, se afla la o distanţă de 75 de metri de la SV şi făcea agitaţie electorală. După ce observatorul a făcut poze, el a plecat.
  • SV 1/269 Chişinău, Sîngera. La o distanţă de 90 de metri de la SV era prezent un candidat, care făcea agitaţie electorală timp de 30 min. Ulterior a fost alungat de alt candidat, care a rămas să  facă agitaţia electorală.
  • SV 1/269 Chişinău, Sîngera. Un candidat se deplasa în raza SV şi făcea agitaţie electorală. Aceasta a avut loc în perioada 11.30-14.30
  • SV 9/29 Călăraşi, Pauleşti. În faţa secţiei de votare stau câteva persoane şi fac agitaţie electorală în favoarea unui candidat. După ce au primit observaţii, persoanele s-au distanţat, însă continuă să facă agitaţie electorală prin localitate. Agitaţia se desfăşoară prin atragerea la discuţii, fără careva materiale electorale.
  • SV 1/ 221 Chişinău, Rîşcani. Un alegător , după votare s-a apropiat de observatori şi a început o discuţie despre alegeri, afirmând pentru cine a votat. Nimeni din membrii BESV nu i-au făcut observaţie iar peste 5-7 min a părăsit secţia de votare.
  • SV 25/13 Orhei, Orhei. În raza de 100 m se aflau 8 persoane, care pe parcurs la circa două ore făceau agitaţie electorală pentru un concurent. Poliţistul şi Preşedintele BESV, i-au atenţionat că nu au dreptul să facă agitaţie.
  • SV 01/299 Chişinău, Stăuceni. Observatorul a constatat că la un alegător, după exercitare dreptului de vot i-a căzut o foiţă unde era menţionat pentru cine trebuie să voteze.
  • SV 28/7 Sîngerei, Alexăndreni. Agitaţie pentru un candidat în preajma SV.

Zvonuri, tentative sau chiar situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri

  • SV 1/287, Chişinău, Bubuieci. Observatorul a fost martor al unei situaţii în care o persoană care se deplasa cu un autoturism Toyota nr. CRS 474 şi un observator (neidentificat de cine a fost acreditat) au oferit bani unui alegător (circa 1000 lei) cu exclamaţia ”Держи зарплату!”, nefiind clar pentru ce servicii prestate.
  • SV 1/272 Chişinău, Sîngera. La aprox.15-20 m de secţie se află un bar unde alegătorii, după ce votau, se apropiau şi discutau despre alegeri. In mod permanent erau prezente două persoane.
  • SV 11/46 Cimişlia, Valea Perjei. Doi alegători au afirmat că vor primi 200 lei pentru votarea unui candidat. Au fost zvonuri că dacă alegătorii filmează primesc 400 lei. Preşedinta BESV a spus că nu crede şi atât.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unităţi de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 3 cazuri

  • SV 1/272 Chişinău, Sîngera. Maşina marca Niva CPL-709 de mai multe ori (aproximativ 2-3 ori) a transportat persoane la SV. Majoritatea persoanelor erau în vârstă sau cu nevoi speciale.
  • SV 32/24, Ştefan Vodă, Slobozia. Automobil marca Audi cu numere de înmatriculare Italiene BC950KN aduce alegători organizat la SV, se opreşte la o distanţă de 200 metri de SV, unul dintre alegători era în stare de ebrietate.
  • SV 21/06 Ialoveni, Ialoveni. Un cetăţean a fost văzută că transportă persoane şi le petrece până la SV. Preşedintele a fost anunţat şi a discutat, el a motivat ca ajută persoanele din vecinătate.

Prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiei de votare sau în raza de 100 m – 6 caz.

  • SV 7/43 Cahul, Iujnoe. Candidatul la funcţia de primar s-a aflat în incinta secţiei de votare timp de 10 minute. Acesta a servit ceai cu observatorii. La observaţia preşedintelui, candidatul la funcţia de primar a părăsit secţia de votare.
  • SV 01/278 Chişinău, Vatra. Secretara APL, după ce şi-a exercitat dreptul la vot, a stat în SV aprox. 15 min. După care timp de 30-45 min, s-a aflat în raza SV, la o distanţă mai mică de 50 de metri şi făcea agitaţie electorală. A plecat după ce a fost sesizată de Preşedintele BESV.
  • SV 34/03 Teleneşti, Teleneşti. Candidaţii la funcţia de consilieri, din partea a doi concurenţi au stat aproximativ 3 ore în raza de 50 m de la secţia de votare şi discutau cu fiecare alegător. Preşedintele BESV, nu a reacţionat la acest incident.
  • SV 15/24 Dubăsari, Coşniţa. Alegătorii după ce votează rămân în SV, poartă discuţii şi aglomerează SV. Unii alegători după ce au ieşit din SV, se întorc şi din această cauză se creează aglomeraţii. Membrii BESV nu au nici o reacţie.
  • SV 25/07 Orhei, Orhei. O persoană neautorizată, din partea unui concurent, a intrat fără a se prezenta în SV şi chiar de la uşă a început să filmeze încăperea. La solicitarea Preşedintelui BESV de a întrerupe procesul de filmare şi de a se prezenta persoana respectivă s-a comportat inadecvat. Cazul se soluţionează de către poliţie.
  • SV 34/2 Teleneşti. Persoane neautorizate se află în raza de 100 m de la BESV de minim 4 ore, observaţi de la 13.30 şi până la 17.30.

Acte de violenţă sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 6 cazuri

  • SV 1/69, Chişinău, Botanica. Un alegător s-a manifestat agresiv în incinta SV. Acesta a intimidat verbal preşedintele BESV. Motivul situaţiei conflictuale a fost impresia alegătorului precum că membrii BESV au discutat ceva între ei despre el. Membrii BESV au încercat să aplaneze conflictul, după care alegătorul a plecat.
  • SV 1/54, Chişinău, Botanica. Observatorul unui concurent s-a certat cu observatorul altuia, ambii utilizând cuvinte necenzurate. Motivul conflictului a fost faptul că unul din ei asculta muzică la telefon, iar acest fapt deranja pe alţii. După implicarea preşedintelui BESV, conflictul a fost soluţionat.
  • SV 1/31, Chişinău, Botanica. Un alegător cu viza de reşedinţă expirată a dorit să voteze. După ce preşedintele BESV nu a permis votarea, acesta a manifestat un comportament agresiv, perturbând activitatea BESV. După ce preşedintele a declarat că va apela la poliţie, acesta a plecat.
  • SV 11/46 Cimişlia, Valea Perjei. Un grup de alegători nu au permis unui candidat independent să intre în secţia de votare pe motiv că nu sunt mulţumiţi de activitatea lui. După intervenţia a 3 echipaje de poliţie acesta a intrat in secţia de votare.
  • SV 01/260 Chişinău, Cricova. Un alegător în etate, după ce a primit buletine de vot a solicitat să voteze cu soţia din motivul vederii slabe. Soţia a menţionat că el nu are deficienţe de vedere şi Preşedintele BESV a interzis votarea în grup. Bărbatul a început să ameninţe şi să înjure membrii BESV. După ce acesta a votat, a declarat public pentru cine a votat şi a părăsit SV.
  • SV 01/187 Chişinău, Ciocana. A intrat în SV o persoană posibil drogată şi a început să facă conflict cu membrii BESV. Apoi cerea ajutor de la preşedinte  pentru a aplica ştampila

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 şi mai multe persoane) – 9 cazuri

  • SV 1/74, Chişinău, Buiucani. Doi alegători – soţ şi soţie, s-au prezentat pentru a vota. Au primit buletinele de vot, însă toate au fost luate de soţie care a mers cu ele în cabina de vot şi a aplicat ştampila votat în toate buletinele primite (inclusiv ale soţului). Motivul invoca a fost că soţul este orb.
  • SV 15/9, Dubăsari, Molovata. Două persoane au intrat în cabina de vot împreună, una dintre ele se vede că arată ceva celuilalt.
  • SV 1/59, Chişinău, Botanica. Tatăl şi fiul au intrat împreună în cabina de vot. După intrarea în cabina de vot, fiul insista ca tata să voteze un candidat anumit. După ce membrii BESV au atenţionat alegătorii, fiul a început să facă scandal şi să înjure.
  • SV 2/30, Bălţi. Doi alegători au votat în aceeaşi cabină de vot. Preşedintele BESV nu a observat acest fapt şi nu a întreprins anumite măsuri pentru înlăturarea incidentului.
  • SV 1/154, Chişinău, Centru. Un membru BESV a indicat unei bătrâne unde trebuie să aplice ştampila votat chiar în cabina de vot.
  • SV 1/154, Chişinău, Centru. Unul din membrii BESV a intrat cu alegătorul în cabina de vot, indicându-i pe cine să voteze.
  • SV 9/40 Cimişlia, Sipoteni. Două persoane au intrat în aceiaşi cabina de vot şi s-au consultat, după care au votat. Membrii BESV nu au observat acest lucru.
  • SV 01/177, Chişinău, Ciocana. În SV au intrat 2 persoane (soţ şi soţie). Domnul a spus că vede slab şi a votat soţia pentru ambii.
  • SV 18/35 Floreşti. Gura Căinarului. Un candidat la funcţia de primar a venit la SV cu mama sa şi un al alegător indicându-le pe cine să voteze.

Deficienţe în funcţionarea SIAS Alegeri (suspendarea funcţionării; situaţii când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susţine că nu a votat) – 7 cazuri.

  • SV 1/256, Chişinău, Codru. SIAS alegeri s-a stopat pe un termin de aproximativ 7 min, perioadă în care alegătorii nu au votat. În rezultatul, în SV s-a format rând.
  • SV 1/140, Chişinău, Centru. La un alegător nu corespundea nr. buletinului cu cel din SIAS Alegeri, iar numele şi prenumele, inclusiv IDNP, erau identice (a schimbat buletinul de identitate). Preşedintele BESV i-a permis  să voteze.
  • SV 26/02 Rezina, Rezina. Numele alegătorului se regăsea în lista electorală, conform actului de identitate domiciliul era stabilit în circumscripţia respectivă, însă persoana respectivă nu se regăsea în SIAS Alegeri. Persoana respectivă a votat pe listele suplimentare.
  • SV 01/261 Chişinău, Cricova. Alegătorul nu s-a regăsit în baza SIASA, dar avea reşedinţă la o adresă corespunzătoare SV. A fost adăugat in lista suplimentară.
  • SV 01/275 Chişinău, Vadul lui Vodă. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale şi în baza de date SIASA şi a fost inclus în listele suplimentare.
  • SV 2/21, Bălţi. Un alegător nu s-a regăsit nici în listele electorale de bază, nici în SIAS Alegeri, dar în buletinul de identitate avea stabilită reşedinţa în localitatea respectivă. Preşedintele BESV l-a direcţionat la ASP, pentru a aduce o confirmare a reşedinţei acestuia. Ulterior, persoana s-a întors fără confirmare afirmând că funcţionarii ASP au confirmat verbal că reşedinţa este corect stabilită. Preşedintele BESV a decis de a nu permite alegătorului respectiv să voteze pe listele suplimentare.
  • SV 1/12, Chişinău, Botanica. În cazul unui alegător, în SIAS Alegeri era înregistrat că alegătorul deja a votat, dar acesta a declarat că nu a votat, demonstrând că nu are ştampila în buletinul de identitate. Alegătorului i s-a permis să voteze.

Deficienţe în listele electorale (discrepanţe dintre adrese; alegători decedaţi; semnături în locul altor persoane) – 20 cazuri.

  • SV 01/192 Chişinău, Ciocana. Un alegător nu s-a regăsit în listele de electorale, cu toate că domiciliul corespunde SV. Alegătorul a fost inclus în listele suplimentare.
  • SV 18/58 Floreşti, Sănătăuca. Candidatul la funcţia de primar a înregistrat 4 persoane cu viza de reşedinţă temporară pe data de 14 sau 15 octombrie 2019 şi astăzi aceştia au votat pe liste suplimentare.
  • SV 1/56, Chişinău, Botanica. În cazul unui alegător, conform datelor din SIAS Alegeri, adresa nu corespundea cu adresa corectă din buletin. Membrii BESV au verificat listele de bază şi nu au găsit persoana, sugerându-i alegătorului să se prezinte la SV la care este arondat conform datelor din SIAS Alegeri. În rezultat, cu toate că conform datelor din buletinul de identitate alegătorul trebuia să voteze la SV 1/56, acesta a fost direcţionat la o altă SV.
  • SV 2/27, Bălţi. Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale de bază. Acesta a votat pe listele suplimentare.
  • SV 1/39, Chişinău, Botanica. Un alegător a identificat o persoană străină necunoscută înregistrată în listele electorale de bază la adresa sa de domiciliu. Acesta a menţionat că la fiecare alegeri se confruntă cu situaţia când la domiciliul lui sunt înscrise diferite persoane străine. Preşedintele BESV nu a putut comenta situaţia şi nu a avut nici o reacţii.
  • SV 1/136, Chişinău, Centru. Un alegător a depistat persoane cunoscute decedate în listele electorale.
  • SV 1/74, Chişinău, Buiucani. Un membru BESV a indicat greşit locul în care să voteze. În rezultat, acesta a semnat în locul altei persoane, nefiind informat despre acest lucru.
  • SV 1/258, Chişinău, Codru. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale de bază, fiind inclus în listele suplimentare.
  • SV 1/139, Chişinău, Centru. Alegătorul a observat că în spaţiul destinat semnăturii în dreptul numelui său era deja semnat de alt alegător.
  • SV 1/136, Chişinău, Centru. Un membru BESV a indicat eronat alegătorului spaţiul în care acesta trebuia să semneze în listele electorale.
  • SV 2/29, Bălţi. Un alegător nu s-a regăsit nici în lista electorală de bază şi nici în SIAS Alegeri, deşi conform buletinului său de identitate domiciliul său era stabilit în localitatea şi la SV respectivă. Alegătorului nu i s-a permis să voteze pe listele suplimentare.
  • SV 1/131, Chişinău, Centru. Un alegător a identificat o persoană străină cu viza de reşedinţă la el în apartament. Acesta a menţionat că persoana respectivă a locuit demult la el în apartament. Alegătorul s-a prezentat fost şi la ASP pentru a exclude toate persoanele străine, însă în listele electorale acesta tot apare.

SV 7/ 7 Cahul. Listele electorale cu alegătorii din spital au ajuns la BESV aproape de ora 12. Preşedintele BESV nu a avut o reacţie.

  • SV 1/ 217 Chişinău, Rîşcani. Constatarea de către alegător a prezenţei persoanei decedate în listele electorale.
  • SV 1/232 Chişinău, Rîşcani. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale şi în baza de date SIAS şi a fost inclus în listele suplimentare
  • SV 01/192 Chişinău, Ciocana. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale, dar viza de reşedinţă  corespunde SV. A fost inclus în listele suplimentare
  • SV 01/275 Chişinău, Vadul lui Vodă. Alegătorul nu s-a regăsit în listele de bază şi a fost inclus în cele suplimentare.
  • SV 1/222 Chişinău, Rîşcani. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale şi în baza de date SIAS şi a fost inclus în listele suplimentare.
  • SV 1/ 213 Chişinău, Rîşcani. O alegătoare a constatat că în listele electorale este prezentă sora ei, ce a decedat 5 ani în urmă. Preşedintele BESV a făcut o notiţă în dreptul numelui ca să nu poată semna în locul dumneaei.
  • 18/1 Floresti, Mărculeşti. În perioada 16-17, octombrie 2019, au fost puse la evidenţă (cu viza de reşedinţă temporară) 16 persoane. Activitatea data este în interesul candidatului din partea partidului.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opţiunii alegătorului etc.) – 7 cazuri

  • SV 4/20 Anenii Noi, Delacău. Un alegător în cabina de vot a fotografiat buletinul de vot. Preşedintele BESV i-a făcut observaţie alegătorului.
  • SV 1/213 Chişinău, Rîşcani. Un alegător de două ori a fotografiat buletinul de vot. Aceasta nu a fost observat de membrii BESV.
  • SV 1/132, Chişinău, Centru. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Preşedintele BESV a solicitat să fie şterse pozele, însă alegătorul a refuzat, părăsind SV.
  • SV 1/22, Chişinău, Botanica. Cabina de vot este instalată în aşa mod, încât preşedintele BESV poate vedea procesul de vot şi pe cine votează alegătorii. Membrii BESV nu au nici o reacţie.
  • SV 1/22, Chişinău, Botanica. Un membru BESV a intrat în cabina de vot în timpul aflării unui alegător acolo.
  • SV 23/04 Nisporeni, Nisporeni. Alegătorul a făcut poze în cabina de vot. După ce a ieşit, preşedintele BESV a atenţionat că este interzis fotografierea buletinelor, la ce persoana a răspuns că a făcut poze pentru el. Ulterior a părăsit SV.
  • SV 01/299 Chişinău, Stăuceni. Un alegător a pozat buletinul de vot. Un observator a văzut aceasta şi a sesizat preşedintele BESV, ca urmare, preşedintele a anulat buletinul de vot şi a interzis persoanei date să voteze repetat.
  • SV 4/26 Anenii Noi, Hîrbovăţ. Cabinele de vot sunt amplasate defectuos, fără mult efort se poate vedea pentru cine votezi, iar observatorii de la partide pot vedea. şi observatorul unui concurent se plimbă prin spatele cabinelor de vot.

Buletine de vot utilizate neconform – 6 cazuri

  • SV 18/67. Floreşti, Varvareuca. Zvon că cineva nu a introdus un buletin de vot in urnă dar l-a luat cu el, preşedintele BESV este la curent, a spus că deja la numărare vor vedea care lipseşte.
  • SV 2/33, Bălţi. În cabina de vot a fost identificat un buletin de vot necompletat. Preşedintele BESV l-a anulat.
  • SV 1/17, Chişinău Botanica. Un alegător a uitat pe masă un buletin de vot pe care nu a aplicat ştampila ”VOTAT”. După ce a părăsit SV, membrii BESV au observat buletinul, au chemat observatorii pentru a decide ce să facă cu acesta. În rezultat, s-a decis plasarea lui în urna de vot, ca la numărarea să fie anulat.
  • SV 4/ 25 Anenii Noi, Hîrbovăţ. Un alegător la intrarea în cabina de vot a observat un buletin votat. Preşedintele a luat în văzut tuturor şi l-a introdus în urna de vot.
  • SV 35/03 Ungheni, Ungheni. Un alegător după ce a primit buletinul de vot, la rupt în faţa membrilor BESV. După aceasta membrii BESV au apelat la poliţie. Poliţia încearcă să soluţioneze cazul. La moment careva acte sau procese pe caz nu au fost întocmite.
  • SV 1/43, Chişinău, Botanica. Un alegător a luat un buletin de vot cu el şi a ieşit, fără a-l arunca în urna de vot. După ce acest lucru a fost observat, membrii BESV au plecat după el, au luat buletinul de vot şi l-au pus în urna de vot.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absenţa sigiliilor pe urnele de vot – 4 caz.

  • SV 48/6, Anenii Noi. În SV sunt 2 urne de vot staţionare. Prima urnă sigilată regulamentar a fost pusă deasupra celei de-a doua urne nesigilate cu nici un sigiliu (folosită ca suport pentru prima urnă).
  • SV 4/23 Anenii Noi, Geamăna. Sunt nesigilate 3 din 4 urne de vot.
  • SV 4/26 Anenii Noi, Hîrbovăţ. Din 2 urne staţionare a fost sigilată doar una.
  • SV 4/6 Anenii Noi. A doua urnă staţionară (suplimentară) nu este sigilată pe parcursul întregii zile.

Altele – 8 caz

  • SV 1/56, Chişinău, Botanica. Un alegător s-a apropiat la SV şi a cerut ca la domiciliul lui să se deplaseze urna mobilă (pentru o rudă în etate). Preşedintele BESV a refuzat, invocând că nu a fost depusă o cerere în acest sens. Alegătorul a argumentat că a depus vineri o astfel de cerere la BESV – lucru negat de membrii biroului. Suplimentar, preşedinta a menţionat că anul trecut acesta a făcut probleme când s-a votat la domiciliul. Alegătorul a declarat că va depune o plângere.
  • SV 1/152, Chişinău, Centru. Un alegător a fost înregistrat în SIAS Alegeri fără a deţine fişa de însoţire la buletin. Preşedintele BESV nu i-a permis să voteze, solicitându-i să meargă să-şi facă un buletin provizoriu pentru a vota din moment ce a fost introdus în SIAS Alegeri.
  • SV 2/18, Bălţi. Un alegător a prezentat buletinul de identitate membrilor BESV, a fost înregistrat în SIAS Alegeri, însă nu i s-a permis să voteze deoarece nu deţinea asupra sa fişa de însoţire.
  • SV 1/239 Chişinău, Rîşcani. Un alegător a fost inclus în lista ”Votat” în baza SIAS, fără i s-a controla prezenţa fişei de însoţire. Ulterior membrii BESV i-au interzis votarea din motivul lipsei fişei de însoţire.
  • SV 01/275 Chişinău, Vadul lui Vodă. La ora 13.00 Preşedintele BESV al SV 275, a constatat că au şi buletine de vot cu NR. SV 274. A presupus că puteau fi introduse şi în urna de vot. Buletinele de vot atribuite greşit, au fost anulate. După care a declarat că dacă vor depista buletine de vot greşite, nu le va anula deoarece va încălca dreptul de vot al alegătorilor.
  • SV 31/32 Şoldăneşti, Vadul Raşcov. La SV de dimineaţă erau depuse 37 de cereri de votare la domiciliu. Până la ora 15.00 au fost depuse încă 4 cereri, fără a fi însoţite de certificatul medical, conform informaţiei preşedintelui BESV. Cu urna mobilă au fost luate 41 buletine de vot. Preşedintele BESV, nu a făcut nici un comentariu cu privire la această circumstanţă.
  • SV 01/174 Chişinău, Ciocana. Un alegător sa apropiat de observator şi a spus că a fost apelată de la un număr necunoscut şi a îndrumat-o să voteze pentru un concurent.
  • SV 1/154, Chişinău, Centru. Membri BESV au recepţionat astăzi, până la ora 15:00, 3 cereri de votare la locul aflării (cu urna mobilă), însă fără a solicita certificatele medicale la cereri. Solicitările au fost depuse de rudele solicitanţilor.

Similare
RECOMANDĂRI