VIDEO. Principalele declaraţii ale Maiei Sandu şi Volodimir Zelenski făcute după întrevederea de la Kiev
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Principalele declaraţii ale Maiei Sandu şi Volodimir Zelenski făcute după întrevederea de la Kiev

Conferinţă de presă susţinută de preşedintele R. Moldova, Maia Sandu şi preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky

Maia Sandu: „Mă bucur să mă aflu la Kiev în calitate de Preşedinte pentru a relua prietenia dintre ţările noastre la cel mai înalt nivel. În ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean la nivelul şefilor de stat a fost practic suspendat. Reiterez faptul că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova şi menţinerea unei colaborări constante şi pragmatice cu Ucraina este un obiectiv important pentru Republica Moldova şi pentru instituţia prezidenţială.

Sunt bucuroasă să vă anunţ că astăzi am convenit cu domnul Preşedinte Zelenski să aducem relaţiile noastre la un alt nivel - cel de parteneriat strategic. 2 Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei relaţii strategice. Am decis să instituim Consiliul Preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt. Acest mecanism de interacţiune permanentă ne va ajuta să elaborăm politici şi strategii şi să contribuim la soluţionarea problemelor de pe agenda bilaterală, precum şi să monitorizăm implementarea înţelegerilor convenite.

În cadrul întrevederii, am reafirmat voinţa noastră comună de a intensifica implementarea de către ţările noastre a agendelor de integrare europeană. Această cale este o opţiune strategică pentru Republica Moldova şi Ucraina şi o modalitate sigură de a construi un stat funcţional, cu o economie de piaţă modernă, în interesul cetăţenilor. Am pledat, la fel, pentru consolidarea dialogului moldo-ucrainean în cadrul Parteneriatului Estic, în special în cadrul Summitului acestei Iniţiative, care va avea loc în acest an. Am acordat o atenţie aparte subiectelor care rămân nedefinitivate de mai mult timp în relaţiile moldo-ucrainene.

Am convenit să intensificăm eforturile şi să identificam soluţii reciproc avantajoase pentru problemele existente. În acest context, am convenit asupra relansării dialogului pe linia instituţiilor de profil din ţările noastre, inclusiv continuarea activităţii grupurilor de lucru şi a comisiilor bilaterale sectoriale pe dosarele de actualitate.

Am discutat necesitatea de a găsi soluţii în interesul cetăţenilor ambelor state în domenii-cheie, cum ar fi asigurarea securităţii la frontiera de stat comună; asigurarea protecţiei mediului; cooperarea în domeniul energetic; reglementarea prin prisma normelor de drept internaţional şi în interesul ambelor state a subiectelor ce ţin de recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate; dezvoltarea continuă şi balansată în comerţul bilateral; liberalizarea transporturilor internaţionale între ţările noastre; şi problemele ce ţin de funcţionarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Având în vedere că apele fluviul Nistru asigură viaţa şi bunăstarea a peste şapte milioane de oameni care locuiesc în bazinul acestui râu, atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina, este foarte important să continuăm dialogul dintre ţările noastre pentru a asigura protecţia şi utilizarea durabilă a râului Nistru pentru ca apa lui să servească atât generaţiei noastre, cât şi generaţiilor următoare.

Am convenit să impulsionăm identificarea unei soluţii durabile pentru a asigura călătorii reciproce în baza buletinelor de identitate, lucru de care ar beneficia cetăţenii ambelor state. Am expus opinia comună, potrivit căreia depăşirea problemelor existente, în cel mai scurt timp posibil, ne va permite să ne concentrăm pe deplin asupra lansării unor proiecte noi în diverse domenii, cum ar fi infrastructură, transport, ecologie, turism, inclusiv cu implicarea potenţială a partenerilor noştri europeni.

Un proiect discutat, în acest sens, în cadrul întâlnirii este dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul 4 Chişinău-Soroca-Yampil-Kyiv. Acest lucru va permite crearea unui coridor de transport rutier, care va scurta timpul de călătorie între Chişinău şi Kyiv şi ar putea deveni cea mai rapidă cale din regiunea centrală a Ucrainei spre ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, facilitând, totodată, impulsionarea tranzitului rutier pe teritoriul Republicii Moldova. Împreună cu domnul Preşedinte Zelenski, am purtat discuţii consistente pe marginea problematicii de securitate.

Am pus accent pe provocările şi ameninţările care afectează atât securitatea naţională, cât şi cea regională. Stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova şi a Ucrainei sunt vitale pentru ambele state. În acest context, am reconfirmat sprijinul reciproc şi ferm pentru soluţionarea paşnică a conflictelor, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor noastre în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional. Aş vrea să subliniez că Republica Moldova susţine ferm şi fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

În încheiere, aş dori să remarc, încă o dată, caracterul sincer al discuţiilor purtate cu domnul Preşedinte şi deschiderea reciprocă de a asculta şi înţelege poziţiile şi argumentele invocate. Sunt convinsă că un astfel de dialog permanent, pe care am convenit astăzi să-l instituim, este în interesul naţional al ambelor ţări. 

Voi profita de această ocazie pentru a reitera invitaţia adresată domnului Preşedinte Zelenski de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova şi sper să ne revedem cât de curând la Chişinău, domnule Preşedinte.”. 

Vlolodimir Zelenski: „Ţările noastre nu au dor frontiere comune şi trecut comun, dar şi o viziune privind viitorul ţărilor noastre în calitate de membri cu drepturi depline. Acesta este unul din aspectele cele mai importante stabilite în cadrul negocierilor. Nu mai puţin importante au fost subiectele privind valorile europene, securitatea regională, sprijinul privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Am informat omologul meu despre situaţia din Donbas şi mersul soluţionării problemei, care nu este deloc uşor.
Am discutat situaţia din Transnistria şi am avut un schimb de opinii în special având în vedere rolul de mediator al Ucrainei în formatul 5+2. Sprijinim ferm suveranitatea şi integritatea teritoriale a R. Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internaţional.
Astfel, am discutat mai multe aspecte, inclusiv crearea unui Consiliu la nivel de preşedinţi, pentru a soluţiona problemele existente.  
Este la fel de importantă lupta cu contrabanda pe segmentul frontierei moldo-ucrainene.
Am discutat şi despre drepturile minorităţilor din Ucraina. Nu am ocolit şi aspectele problematice care mulţi ani au fost îngheţate. Ne-am înţeles în privinţa activizării grupurilor de experţi pentru soluţionarea problemelor.
Un subiect aparte a fost obiectivul strategic de integrare în UE a R. Moldova şi a Ucrainei”.
 

Similare
RECOMANDĂRI