UPDATE/VIDEO. Slusari, după audierile de astăzi: S-a confirmat faptul că BEM putea fi salvată, dar nu s-a dorit acest lucru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE/VIDEO. Slusari, după audierile de astăzi: S-a confirmat faptul că BEM putea fi salvată, dar nu s-a dorit acest lucru

Preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, susţine un briefing de presă.

Fostul şef al Consiliului Băncii de Economii Victor Bodiu şi Igor Corman au fost audiaţi astăzi în Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare.

Potrivit preşedintelui Comisiei, Alexandru Slusari, în cadrul a udierilor de astăzi s-a confirmat faptul că Banca de Economii putea fi salvată prin capitalizare. La finele anului 2012, cel târziu sfârşitul anului 2013, însă „nu s-a dorit acest lucru”, procedura fiind blocată de „factori politici”, în special la nivelul Parlamentului.

„Era posibil de salvat BEM, prin schimbarea managementului, dar şi prin capitalizarea băncii. Nu s-a dorit acest lucru. În 2013, chiar şi Vlad Filat a blocat acest lucru”, a declarat Alexandru Slusari.

De asemenea, deputatul a anunţat că Igor Corman a confirmat şedinţa din ajunul eliberării garanţiei de stat, la care s-a referit şi Vlad Filat într-un interviu recent.

„Cu iniţiativa acestei întâlniri a venit Plahotniuc, convingea pe toţi ca este necesar de acordat garanţii de stat, fără să fie discutate administrarea administraţiei de stat în cele trei bănci, despre asta nu s-a vorbit, s-a vorbit doar că BNM trebuie să intervină.

Slusari a mai declarat că Igor Corman ar fi confirmat că oferirea garanţiilor de stat ar fi fost o înţelegere dintre Plahotniuc şi Filat, care l-au convins pe Iurie Leancă să aprobe această hotărâre.

Următoarea şedinţă  a comisiei va avea loc joi, la ora 10. Invitaţi la audieri sunt Viorel Bârcă, Oleg Reidman, Sergiu sîrbu şi Vladimir Vitiuc.
De altfel, săptămâna viitoare vor fi invitaţi factorii juridici, persoane care au semnat acte legate de acordarea garanţiilor de stat.

Similare
RECOMANDĂRI