UPDATE/ VIDEO. Un consilier de-al lui Igor Dodon, votat în funcţia de director adjunct al SIS
Sursa foto:Parlamentul RM Vizualizari:

UPDATE/ VIDEO. Un consilier de-al lui Igor Dodon, votat în funcţia de director adjunct al SIS

Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte astăzi în şedinţa plenară. Pe ordinea de zi sunt câteva proiecte privind numirea în funcţie a noului director SIS, modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, schimbarea statutului funcţiilor de secretar general al Guvernului, secretar de stat şi de şef/şef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat din funcţii publice în funcţii de demnitate publică, şi altor acte legislative.

UPDATE. 15:08. Artur Gumeniuc a fost numit, cu 55 de voturi din partea deputaţilor, în funcţia de vicedirector al SIS. UPDATE. 14:40 Directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Esaulenco, a fost votat de către deputaţii din Parlamentul R. Moldova în funcţia de director al instituţiei. Pentru candidatura sa şi-au dat votul 59 de voturi. Acesta a şi dpeus jurământul de la tribuna centrală din sala de şedinţe a Legislativului.

Esaulenco a fost întrebat de către deputaţi şi despre cazul celor 7 profesori turci, pentru care R. Moldova a fost condamnată la CEDO, pentru nerespectarea drepturilor acestora. Acesta spune că în perioada respectivă el a deţinut funcţia de şef al Direcţiei contra-informaţii militare, zonă care nu are competenţe în acest domeniu, însă spune că a demarat acum o anchetă, iar deputaţii vor fi informaţi ulterior despre investigaţiile şi informaţiile acumulate.

Noul director SIS a propus în funcţia de director adjunct al SIS pe Artur Gumeniuc. Acesta a fost numit, la 3 martie 2017 în funcţia de consilier prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale al Preşedintelui Igor Dodon şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate.


Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a fost demis în cadrul şedinţei Parlamentului din 8 iunie.


UPDATE, 14:10: Democrata Monica Babuc a solicitat preşedintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi să facă uz de atribuţiile sale şi să introducă în ordinea de zi audierea ministrului MAEIE, în legătură cu votul din APCE a deputaţilor Vlad Bătrîncea şi Andrei Năstase. „Întrebarea este dacă aceşti deputaţi reprezintă cumva poziţia statului RM şi care au fost considerentele acestui vot?”, a declarat Monica Babuc.
 
De cealaltă parte, Zinaida Greceanîi a declarat că „salută revenirea unui stat atât de important la APCE”, respectiv, nu a supus votului această propunere, iar subiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi.

Ora 14:04. La şedinţă sunt prezenţi 86 de deputaţi.  Fracţiunea partidului ŞOR nu este prezentă nici la această şedinţă a Legislativului.


Similare
RECOMANDĂRI