Localnici din Ştefan-Vodă spun că vor bloca traseul dacă nu va fi reexaminat un caz de omor
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Localnici din Ştefan-Vodă spun că vor bloca traseul dacă nu va fi reexaminat un caz de omor

Dosarul de condamnare a persoanelor învinuite că au omorât, la începutul lunii octombrie anul trecut un bărbat din satul Răscăieţii Noi, raionul Ştefan-Vodă, trebuie să fie reexaminat. Victima era tată a şase copii, care au rămas orfani după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, le-a murit şi mama. Cu un apel public de reexaminare a dosarului, adresat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit Olga Ceapchi, consilier raional şi orăşenesc din Ştefan-Vodă, dar şi activistul civic Anatolie Cucovici. Potrivit lor, pedeapsa aplicată făptaşilor este prea blândă, iar dacă nu se va dispune reexaminarea cauzei într-o altă procuratură, localnicii vor bloca traseul naţional.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Olga Ceapchi a declarat că acest caz, în care şase copii au rămas orfani, a făcut înconjurul lumii. „Recent, cei patru făptaşi ai acelui omor au ieşit aproape basma curată, iar mâine-poimâine ar putea fi eliberaţi din penitenciar pentru comportament exemplar”.

„Viaţa acestor oameni care putrezesc astăzi în mormânt costă doi ani şi şase luni. Oameni buni, ar trebui să ne pună în gardă ceea ce se întâmplă în general în Republica Moldova, dar voi vorbi mai concret despre injustiţia din raionul Ştefan Vodă. Vreau să-i întreb pe aceşti domni, care au instrumentat acest dosar, au oare copii acasă? Cum dorm noaptea? Îşi dau seama că acest cancer, această răutate se poate doborî şi asupra copiilor lor, părinţilor, rudelor lor. Eu sper ca mesajul nostru să ajungă hăt departe, până şi la procurorul Stoianoglo, ca acest caz să fie trimis la reexaminare”, a menţionat consiliera.

 

„Domnule procuror general, în numele justiţiei din Republica Moldova şi Constricţiei Republicii Moldova, vă rog mult ca acest dosar să fie monitorizat direct de dumneavoastră. Acest dosar să fie întors la reexaminare, acest dosar să fie direcţionat într-o altă procuratură decât cea din Ştefan Vodă. Deoarece lumea este înrăită. Vizavi de acest dosar, lumea este în stare să iasă să blocheze traseul central, pentru că procurorul din raionul Ştefan Vodă face „minunăţii” şi încalcă drepturile la apărare a cetăţenilor”, a mai spus Olga Ceapchi.

 

Anatolie Cucovici a menţionat că nişte indivizi şi-au bătut joc de un om, tată a şase copii, cărora la scurt timp le-a murit şi mama. Dosarul de cercetare a crimei a fost cusut cu aţă albă, iar cei patru inculpaţi, pe lângă avocaţi, îl au în calitate de apărător şi pe procuror. Activistul spune că a fost acolo când au fost reţinuţi trei dintre inculpaţi şi ceea ce au povestit ei atunci e diferit de ceea ce se regăseşte acum în rechizitoriu. Totodată, sunt foarte mulţi martori care nu au fost audiaţi. S-a mers pe procedură simplificată.

Activistul a precizat că trei învinuiţi au fost condamnaţi la doi ani şi şase luni de închisoare. În opinia sa, cu o astfel de justiţie şi cu astfel de procurori, care nu au idee de procedură, toată lumea îşi va dori să părăsească Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI