Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai mulţi primari din Republica Moldova au protestat nemulţumiţi de plafonarea taxelor locale

Mai mulţi primari din Republica Moldova au protestat azi la Guvern, nemulţumiţi de plafonarea taxelor locale. În opinia lor, proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 conţine norme juridice prin care se limitează colectarea de taxe şi impozite. Aleşii locali spun că acestea sunt principalele surse de formare a bugetelor locale, şi aşa modeste pentru a putea gestiona eficient o localitate.

Protestul primarilor a fost unul paşnic şi a început în faţa Ministerului de Finanţe. 

TATIANA BADAN, primar, localitatea Selemet, preşedinte CALM: "Noi suntem prezenţi aici pentru a apăra autonomia locală, pemtru a vnei cu mai multe proiecte de dezvoltare pentru comunităţile noastre, pentru a veni cu mai multe măsuri şi instrumente pentru cetăţeni, dar nu cu o centralizare.Sperăm ca Guvernul şi parlamentarii să nu voteze această prevedere de plafonare a taxelor locale, este încălcarea unui drept a autonomiei locale".

GRIGORE POLICINSCHI, consilier, Consiliul Raional Dubăsari: "Vreau să înţeleg motivul faptului că Ministerul Finanţelor a înaintat această idee năstruşnică, care contravine cadrului legal".

Protestatarii au plecat apoi spre clădirea Guvernului. Ei spun că plafonarea taxelor ar încălca grav angajamentele Republicii Moldova privind democraţia locală, descentralizarea şi consolidarea autorităţilor locale.

VALENTINA CASIAN, primar, raionul Străşeni: "Astăzi noi nu discutăm cât va pierde sau cât va câştiga o comunitate sau alta, dar este o încălcare şi menţionez aici şi hotărârea Curţii Constituţionale din 2014, care a declarat decizia plafonării taxelor ca fiind una neconstituţională".

VIOREL FURDUI, director executiv, CALM: "Guvernul zice că protejează interesele business-ului sau a mediului de afaceri, dar în realotate el loveşte încă mai tare în mediul de afaceri, iar iniţiativa asta de plafonare nu este chibzuită şi nu e gândită până la capăt. Vin cu astfel de măsuri negândite pentru că plafoanele pe care le propun protejează numai business-ul mare".

CONSTANTIN COJOCARU, primar, oraşul Edineţ: "Practic nu poţi să pui pe acelaşi cântar pe un magazinaş mic şi pe un mall mare, care spune că nu trebuie să depăşească o anumită sumă, mai bine decât primarii nu cunosc problema în teritoriu nişte funcţionari ai Ministerului Finanţelor".

SIMION TATAROV, primar, oraşul Rezina: "Suntem martori la o imixtiune în atribuţiile Consiliilor Locale şi APL de nivelul 1, totodată Ministerul Finanţelor a mimat consultările publice cu APL".

Secretarul de stat de la Ministerul de Finanţe, Dorel Noroc, a declarat că în acest document nu este doar o plafonare a taxelor ci şi multe alte propuneri ce vin să îmbunătăţească autonomia decizională şi financiară a autorităţilor locale.

DOREL NOROC, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: "O propunere vizează impozitele pe bunurile imobiliare, anularea reducerii de 15%, ceea ce înseamnă venituri suplimentare pentru autorităţile locale de 34 de milioane de lei, pentru localităţile rurale le dăm dreptul primarilor să stabilească impozite pe bunuri imobiliare. Deasemenea proiectul prevede şi plafonarea taxelor locale solicitate des de mediul de afaceri. Mărimea acestor plafoane le-am stability la un nivel extrem de maxim, astfel ca să nu afecteze veniturile autorităţilor locale".

Protestul a durat două ore, după care aleşii locali au plecat fără să primească un răspuns concret. Acţiunea a ajuns şi în vizorul parlamentarilor, care, la şedinţa de astăzi, au spus că ar trebui să aibă o discuţie cu primarii, înainte ca proiectul de lege să ajungă pe masa Legislativului. 
Similare
RECOMANDĂRI