Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai mulţi transportatori au blocat punctul de trecere a frontierei Leuşeni

Mai mulţi transportatori au blocat, ieri-seară, punctul de trecere a frontierei Leuşeni. Şoferii s-au arătat nemulţumiţi de restricţiile de călătorie impuse cetăţenilor Republicii Moldova în statele Uniunii Europene, din cauza pandemiei de COVID-19. Ei au venit şi cu acuzaţii de corupţie în vămi, după ce în presa din Italia au apărut informaţii că unii basarabeni au reuşit să evite restricţiile după ce au dat mită.

"Da noi avem dreptul să circulăm că ne-au ţinut cu sutcile în vamă. – Circulaţi. De ce alţii trebuie să sufere din cauza voastră. – Dar de ce noi am suferit din cauza poliţiei de frontieră care nu a spus că România întoarce, a blocat tot şi ne-au ţinut o sutcă acolo. – Parcaţi autoturismele paralel cu traseul şi potestaţi. – Cum le-am pus aşa ele nu se mişcă".

Mai mulţi şoferi au blocat drumul cu vehiculele lor şi au stat până aproape de miezul nopţii. Poliţia de Frontieră a încercat, zadarnic, să îi convingă pe protestatari să nu întrerupă circulaţia pe drumul internaţional. Transportatorii se plâng că, din cauza acestor restricţii, au nenumărate probleme.

"La Hînceşti o transmis  colegii că scot numerele la bus fără nici o explicaţie, din mers care îi prind. Cu ce scop, ce busurile sunt de aur. Acum te opreşte ANTA îţi sare numărul pe jumătate de an. Îţi ia paşaportul tehnic şi îţi pune amendă. – Care e motivul ? – Motivele că nu sunt bune licenţele, dar licenţele acestea tot ei le-au dat. Toată lumea se duce pentru că nu au ce face acasă, lucreayă, sunt impuşi ca să lucreze la negru. Merg prin buruiene ca să ajungă undeva să lucreze, ca să îşi facă cîţiva lei ca să îşi hrănească copii".

Şi basarabenii aflaţi în străinătate, care nu se pot întoarce acasă, şi-au arătat solidaritatea cu protestatarii din vamă. 

"Nu putem sta în ţara noastră că acolo sunt culioacele cu bani. Noi nu suferim. Conaţionalii noştri care vin de la odihnă sau fură tot de prin bugetul statului şi se duc în vacanţă suferă că nu se pot întoarce acasă. Da noi că lucrăm pentru 400-500-600 de euro şi stau copii, de un an de zile nu lam văzut".

Şi pentru că soferii au refuzat să elibereze drumul iar spiritele s-au încins, au fost chemate în ajutor forţele speciale. 

"O umplut un bus de mascaţi s-au dat jos cîţiva mai curajoşi, de doi metri. Asta e răspunsul statului lui kuliok. Când omul are o problemă şi moare în vamă, el trimite mascaţii".

Transportatorii au oprit mai multe autocare pentru a înţelege de ce unele firme îşi pot desfăşura activitatea iar altele nu. 

"Toţi vor să mănînce, adică aceştia pot să treacă.  Tot e cumpărat de ce la autocare se permite, da la rute nu.  Domnul noi tot circulăm şi avem extras de la ANTA, ei au spus azi că nu e bun extrasul nostru, vrem să vedem extrasul vostru e ca al nostru. – Nu cântărim. – Nu cântărim, da voi circulaţi, dar noi nu, ne i-au numerele pentru licenţă".

Poliţia de frontieră subliniază că protestul transportatorilor a fost ilegal. 

"Blocajul accesului în punctul de trecere Leuşeni creează neînţelegeri din partea altor cetăţeni aflaţi în trafic. Mai mult, majoritatea manifestanţilor prestează servicii ilegale de transport, ale căror activităţi au fost constatate de autorităţile statelor europene, iar acest fapt taxează Republica Moldova pe plan internaţional", menţionează Poliţia de Frontieră

În presa italiană a apărut, acum câteva zile, o filmare în care o jurnalistă discută cu un transportator din Republica Moldova iar acesta îi spune că unii călători reuşesc să evite restricţiile după ce dau mită la frontieră.  
Similare
RECOMANDĂRI