UPDATE. Sergiu Litvinenco, despre decizia CSP-ului de astăzi: În lege nu este indicat niciun termen pentru iniţierea concursului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE. Sergiu Litvinenco, despre decizia CSP-ului de astăzi: În lege nu este indicat niciun termen pentru iniţierea concursului

UPDATE. După ce preşedinta CSP a declarat că concursul pentru suplinirea funcţiei de procuror general a fost anunţat „în conformitate cu legea”, deputatul ACUM şi preşedintele Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, spune că de fapt, legea nu prevede vreun termen pentru iniţierea acestui concurs.

„Da, există legea actuală (unde, apropo, nu este indicat nici un termen pentru iniţierea concursului). Dar există şi un proiect votat în prima lectură prin care se schimbă procedura de numire a Procurorului general. Există şi multe alte discuţii despre cum trebuie să fie numit noul Procuror general. Există şi multă neîncredere în actualul CSP controlat (atât din motive obiective, cât şi subiective) anterior de Harunjen şi, prin el, de Plahotniuc.

Decizia de astăzi (de demarare a concursului fară a lua în calcul cele menţionate mai sus) arată că rezistenţa sistemului la schimbări va fi de durată. Însă statul Republica Moldova are nevoie de o resetare cât mai rapidă, iar construirea unor instituţii funcţionale şi eficiente, care să acţioneze în interesul cetăţenilor, dar nu a unor grupuri oligarhice corupte, este singura soluţie de ieşire din criză. Într-o democraţie veritabilă, curăţarea sistemului şi asanarea clasei politice trebuie să vină dinspre o justiţie independentă şi funcţională. La noi însă anume justiţia a fost veriga slabă prin care s-a produs capturarea statului, iar eliberarea statului din captivitate înseamnă, în primul rând, eliberarea şi reformarea justiţiei. Pentru aceasta este nevoie de măsuri urgente şi energice din partea Guvernului, Parlamentului, dar şi a întregii societăţi. Din punctul meu de vedere, nu există o altă cale decât reformarea sistemului din exterior”, spune Sergiu Litvinenco.

UPDATE. Preşedinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a venit cu un răspuns la acuzaţiile prim-ministrei Maia Sandu, conform căreia decizia de a anunţa concurs pentru suplinirea funcţiei de procuror general ar sfida legea, dar şi aşteptările cetăţenilor.
Prim-ministrul Maia Sandu anunţă că Guvernul se va implica mai activ în ceea ce priveşte alegerea procurorului general şi în curăţearea sistemului de justiţiei. În acest context va fi creat Biroul pentru combaterea corupţiei care va antrena experţi internaţionali, specialişti din ţară şi reprezentanţi ai Societăţii Civile.

„Sfidarea cărei legi? În legea actuală se spune că trebuie de demarat concurs pentru funcţia de procuror general. CSP s-a conformat şi a demarat un concurs în baza legii în vigoare. Legea este în vigoare şi CSP se conduce doar după lege. Cum ar fi credibil un Consiliu Superior al Procurorilor, dacă nu s-ar conduce după rigorile legale?, a spus Angela Motuzoc, subliind că mai multe declaraţii nu poate face întrucât nu a urmărit briefingul premierului.

Ştirea iniţială:  Declaraţile Maiei Sandu au venit după ce Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat concurs de selectare a unui nou procuror general, neacceptând astfel propunerea ministrei justiţiei de a amâna concursul până în luna septembrie, întrucât, între timp legea va fi modificată iar concursul actual ar putea fi anulat. Premierul s-a arătat deranjată de decizia CSP şi a subliniat că „sistemul încearcă să se opună curăţeniei”.

„Guvernul răspunde în faţa cetăţenilor, de aceea vom avea nevoie de implicare directă în reformarea sistemului. Cu siguranţă sistemul se va opune, dar noi vom duce până la capăt curăţarea acestuia”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că la 9 augst, CSP a decis totuşi să anunţe concursul de selectare a procurorului general. Dosarele pot fi depuse până la data de 10 septembrie 2019.
Similare
RECOMANDĂRI