Maia Sandu, despre situaţia din Belarus: Din cauza unui om care nu mai vrea să plece de la putere, este pusă în pericol sănătatea şi viaţa a mii de oameni
Sursa foto:Radio Svoboda Belarusian Vizualizari:

Maia Sandu, despre situaţia din Belarus: Din cauza unui om care nu mai vrea să plece de la putere, este pusă în pericol sănătatea şi viaţa a mii de oameni

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu se arată solidară cu protestatarii din Belarus, care îşi doresc o schimbare în ţara lor, după ce în urma alegerilor de duminică, Alexandr Lukaşenko a câştigat cel de-al şaselea mandat de preşedinte.

Maia Sandu spune că în aceste zile în Belarus se întâmplă lucruri dramatice. „Din cauza unui om care nu mai vrea să plece de la putere, este pusă în pericol sănătatea şi viaţa a mii de oameni din toată ţara care vor să le fie respectată alegerea.

Aceşti oameni luptă cu o maşinărie dură, construită timp de decenii, care foloseşte forţa brută împotriva lor. Sperăm ca dreptatea şi libertatea să învingă în Belarus. Ţinem pumnii pentru oamenii de acolo şi suntem cu sufletul alături de ei”, este mesajul liderului PAS.

Amintim că duminică, în Belarus au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, s-a anunţat că actualul preşedinte Alexandr Lukaşenko a câştigat un nou mandat, cu peste 80% din voturi. Victoria sa a fost contestată prin proteste masive, în mai multe oraşe din Belarus. Forţele de ordine însă au intervenit în forţă, rezultând ciocniri violente, sute de reţineri şi zeci de răniţi. Noaptea trecută, un protestatar a decedat.  Poliţia a folosit gaze, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă.

Contracandidata lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, Svetlana Tihanovskaya, a ajuns în prim-planul politicii din Belarus acum câteva săptămâni, când a decis să candideze în urma arestării soţului său. Peste 1.300 de opozanţi ai lui Lukaşenko au fost arestaţi înaintea alegerilor din Belarus, dar opoziţia a reuşit să se organizeze mai bine ca în alţi ani, pe fondul nemulţumirilor cauzate de abordarea pandemiei, situaţia economiei şi excesele autoritare ale regimului.

În această dimineaţă s-a anunţat că Tihanovskaya a părăsit Belarus şi s-a refugiat în Lituania.  
 

VIDEO. Svetlana Tihanovskaya, refugiată în Lituania, se adresează protestatarilor din Belarus, citind de pe foaie: „Nu vreau sânge şi violenţă”

Similare
RECOMANDĂRI