Maia Sandu: Există riscul să rămânem fără gazul rusesc după 1 ianuarie, dar avem soluţii tehnice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Există riscul să rămânem fără gazul rusesc după 1 ianuarie, dar avem soluţii tehnice

Prim-ministra Maia Sandu spune că există riscul ca de la 1 ianuarie 2020 Republica Moldova să rămână fără gazul rusesc, dacă Ucraina va interzice tranzitarea acestuia pe teritoriul său. Şefa cabinetului de miniştri spune că este o situaţie serioasă, dar că Guvernul se pregăteşte pentru aceasta şi are soluţii tehnice. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău, transmite IPN.

„Avem soluţiile cum să asigurăm ţara cu gaze naturale. Una dintre ele este să depozităm gaze naturale în Ucraina, să le cumpărăm mai devreme, la un preţ mai mic pentru că în iarnă va fi mai mare. Discutăm inclusiv identificarea resurselor financiare pentru că va fi nevoie de resurse financiare substanţiale ca să facem acest lucru”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit ei, mai există şi alte opţiuni, dar acestea depind de faptul dacă celelalte ţări care trebuie să finalizeze anumite proiecte vor reuşi până la sfârşitul anului. „Discutăm inclusiv cu UE. Toată lumea înţelege că situaţia este complicată şi cu siguranţă vom avea aceste soluţii tehnice, doar că va fi o situaţie complicată pentru noi: vom avea nevoie de bani suplimentari. Nu vom rămâne fără gaz”, a continuat şefa cabinetului de miniştri.

Totodată, prim-ministra spune că gazoductul Iaşi-Chişinău este o alternativă doar pentru trei raioane. Adică, dacă ar funcţiona la capacitate deplină, s-ar putea asigura trei raioane din Republica Moldova cu gaz. „Pe partea Republicii Moldova proiectul va fi gata până la sfârşitul acestui an. Din păcate, pe teritoriul României proiectul va fi gata doar la mijlocul anului viitor. În ianuarie nu cred că putem să-l folosim”, a menţionat premierul.

Şefa cabinetului de miniştri a mai menţionat că recent au fost transmise documente la Fondul Monetar Internaţional care demonstrează că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile pentru ca să se deburseze următoarea tranşă de împrumut.

„Asta înseamnă că vom avea acces la banii FMI şi, la fel de important, aceasta ne oferă acces la banii din asistenţa macrofinanciară a Uniunii Europene, un lucru extrem de important pentru că asta presupune peste un miliard de lei, bani pe care îi obţinem în această toamnă pentru ca să putem să plătim salarii, pensii şi să facem alte cheltuieli absolut necesare”, a declarat şefa executivului.
Similare
RECOMANDĂRI