Maia Sandu explică de ce a venit cu modificări la Legea Procuraturii şi de ce nu s-a consultat în prealabil cu PSRM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu explică de ce a venit cu modificări la Legea Procuraturii şi de ce nu s-a consultat în prealabil cu PSRM

Premierul Maia Sandu explică de ce a venit cu modificările la Legea Procuraturii, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi de ce nu s-a consultat în acest sens cu PSRM şi cu şeful statului.

„Pentru că, în primul rând, nu este timp: ori trebuia anulat acest ordin şi să se propună oaltă soluţie, ori trebuia expediată lista pregătită de comisia precedentă. Nu avem timp să stăm două săptămâni la vorbă, scuzaţi de expresie, ca să găsim o soluţie. Era clar că pe partea cealaltă (în domeniul justiţiei), având în vedere anumite jocuri, făcute pe sub masă, există frică de justiţie adevărată”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii În Profunzime, referindu-se la judecătorii care se opun cu vehemenţă reformei. 

În acest sens, Maia Sandu spune că deţine informaţii cărora unii judecători toxici au avut întâlniri cu persoane din echipa lui Igor Dodon, acesta fiind, inclusiv, un argument al proiectului pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. 

Ce ţine de acuzaţiile lui Igor Dodon, care spune că Maia Sandu ar vrea să îşi supună viitorul procuror general, premierul spune că nu cred că şeful statului întradevăr crede asta, fiind convinsă că Igor Dodon a văzut în ultima perioadă intenţiile sale. Maia Sandu spune că, de fapt, fie este vorba despre o frică de justiţie, fie că Igor Dodon este cel care vrea să îşi supună procurorul general.
 
De asemenea, Maia Sandu a spus că, ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova, cu care a avut astăzi întrevederi, au spus că cred în intenţia autentică a Guvernului de reformare a justiţiei şi apreciază eforturile în acest sens.

Totodată, Maia Sandu spune că soluţia pe care a propus-o este modalitatea prin care putem ajunge la un procurer independent şi că o soluţie mai bună nu a găsit.

Amintim că mâine, Maia Sandu urmează să prezinte în Parlament proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. PSRM şi Igor Dodon insistă pe retragerea acestui proiect, în caz contrar ameninţă cu moţiunea de cenzură.

Preşedintele Igor Dodon spune că prin asumarea răspunerii de către Guvern, blocul ACUM a încălcat acordul cu PSRM care prevedea clar că pretendenţii al funcţia de procuror general sunt selectaţi de o comisie de experţi. Şi nu de premier, aşa cum îşi doreşte Maia Sandu.

Potrivit legii, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pentru un proiect, timp de 72 de ore deputaţii au timp să depună o moţiune de cenzură. Dacă o astfel de moţiune nueste votată, proiectul este considerat aprobat.

Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte mâine, la ora 15, în şedinţă pentru a decide soarta coaliţiei de guvernare. Înainte de şedinţă, preşedintele Igor Dodon va avea întrevederi separate cu deputaţii fracţiunii PAS şi cu deputaţii fracţiunii PPDA.
 
Similare
RECOMANDĂRI