Maia Sandu, interviu pentru Politico: Suntem conştienţi de interesele Moscovei în regiune
Sursa foto:politico.eu Vizualizari:

Maia Sandu, interviu pentru Politico: Suntem conştienţi de interesele Moscovei în regiune

Maia Sandu susţine încurajarea PSRM-ului de către Kremlin, de a intra într-o coaliţie cu ACUM, a fost „un obiectiv de moment” al Rusiei, deoarece alternativa ar fi însemnat „absorbţia” socialiştilor de către Partidul Democrat, iar astfel, influenţa ruşilor în regiune ar fi slăbit. Aceasta a declarat, într-un interviu pentru publicaţia Politico, că ea a spus foarte clar Moscovei că ACUM este pro-european şi că Rusia trebuie să-şi retragă forţele armate din regiunea transnistreană.

"Rusia trebuie să îşi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova", a spus Maia Sandu pentru Politico. "În acelaşi timp, suntem pregătiţi să găsim modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor comerciale şi economice dintre noi".

Maia Sandu a mai declarat pentru Poltiico că este foarte conştientă de interesele Moscovei în regiune şi că deşi partenerii săi de coaliţie (PSRM) au o politică pro-Rusia, aceasta este foarte critică la acest capitol.

"Este greu de spus care sunt planurile reale ale Rusiei", a spus ea. "Nu avem iluzii, ştim că Rusia doreşte să-şi menţină influenţa asupra ţărilor din regiune, inclusiv a Republicii Moldova".

Aceasta mai spune că această coaliţie este incertă şi nefirească, dar este bazată pe un compromis temporar, pentru a restabili instituţiile independente ale ţării şi supremaţia legii, suprimată de fosta guvernare.

"Acest parteneriat nu este o soluţie ideală, dar a fost singura modalitate de a elibera ţara de prinderea regimului oligarhic", a spus Sandu.

Politico mai scrie că este pentru prima dată în istoria recentă când UE, SUA şi Rusia au convenit asupra unui punct de politică în Europa de Est.
Maia Sandu a mai spus că deşi anterior au criticat Acordul de Asociere cu UE, deocamdată, socialiştii au acceptat implementarea reformelor şi condiţiilor impuse de UE.

"Nu vreau să par prea optimistă, dar pentru moment avem sprijin pentru acţiunile impuse de Acordul de asociere", a spus ea, adăugând: "Ştim că există anumite riscuri".

Referitor la situaţia din Transnistria, Maia Sandu spune că doreşte să colaboreze cu Ucraina şi cu preşedintele Vlolodimir Zelensky, acuzând fostul  guvern ucrainean condus de Poroshenko că ar fi colaborat cu Plahotniuc şi ar fi permis scheme corupte şi contrabanda, ceea ce a încurajat supravieţuirea conducerii separatiste de la Tiraspol.
 
Similare
RECOMANDĂRI