Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu, la Forumul Mass-media: Imperiul media al lui Plahotniuc se ruinează, însă se întăreşte un alt holding afiliat socialiştilor

Situaţia presei din Republica Moldova este, în continuare, dramatică. Declaratia a fost facuta de prim-ministrul Maia Sandu, la forumul mass-media, ajuns la a cincea editie. Timp de două zile, circa 180 de jurnalişti, experţi străini, reprezentanţi ai puterii şi ai corpului diplomatic vor discuta despre problemele care împiedică dezvoltarea mass-media autohtona.

Forumul mass-media doreşte să aducă în atenţia guvernanţilor  probleme cu care se confrunta mass-media. Precedentele guvernări nu au fost deschise să le soluţioneze, deşi unii reprezentanţi ai puterii s-au prezentat la aceste forumuri, susţine directorul Asociaţiei Presei Independente.
 
„Rezoluţiile forumurilor anterioare au rămas fără nicio urmare, deoarece guvernanţii nu au plecat urechea la problemele jurnbaliştilor. Sperăm ca odată cu schimbarea guvernării să se schimbe şi optica. Vrem foarte mult, ca acest al 5-lea forum, să devină, într-adevăr o piatră de schimbare încolabprarea jurnaliştilor cu autorităţile”, a declarat Petru Macovei, director executiv, Asociaţia Presei Independente
 
Mass-media din Republica Moldova s-a confruntat întotdeauna cu multe probleme. Nici anul 2019 nu a adus prea multe schimbări spre bine. De această părere este directorul Asociaţiei Presei Electronice.
 
„Dacă o televiziune este afiliată politic, atunci înfloreşte cât partidul e la guvernare şi mai ascade din elan dacă partidul nu este la guvernare, foarte straniu, asta înseamnă că totuşi sunt utilizate resursele administrative. O bună parte a mass-mediei influentă contin uă să fie afiliată politic, au demonstart-o şi alegerile generale locale”, spune Ion Bunduchi, director, Asociaţia Presei Electronice.

Tradiţional, în cele două zile ale forumului, se vor desfăşura mai multe master-classuri şi ateliere cu experţi din străinătate.
 
„Asigurarea libertăţii de exprimare şi independenţa presei sunt stipulate, ca angajament, în agenda de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. S-au făcut paşi importanţi, în acest sens, de către Guvern”, a declarat Anna Lyberg,  ambasador al Suediei în Republica Moldova.
 
„Acum, mai mult ca niciodată, este necesară o libertate a mass-media, o dezvoltare în acest domeniu. Excelenţa Sa, domnul ambasador Dereck J. Hogan a menţionat, în contextul alegerilor din Republica Moldova, că o democraţie sănătoasă este un mediu sănătos pentru mass-media, un mediu unde cetăţenii să poată analiza poziţiile candidaţilor”, spune Scott Hocklander, directorul misiunii USAID în Republica Moldova.
 
Prezentă la lucrări, Maia Sandu a spus ca acum se înregistreaza schimbări majore în sectorul media din Republica Moldova.
 
„După ce principalul proprietar şi finanţator de media din ţara noastră, Plahotniuc, s-a retras subit din viaţa publică, imperiul său media se ruinează. Posturile de tv din holdingul GMG renunţă la frecvenţele naţionale, pierd oamenii. Probabil unele se vor închide. Astăzi asistăm la o redistribuţie a sferelor de interese în domeniul media. Se întăreşte un alt holding afiliat Partidului Socialiştilor”, a declarat Maia Sandu, subliniind că în acest sens se pregătesc intervenţii.
 
„Mi-aş dori ca această slăbire de poziţie a mediilor despre care se ştie că au făcut mai mult partizanat decât jurnalism, să însemne un prim pas spre normalitate”, spune Viorica Zaharia, preşedintele Consiliului de Presă.
 
Forumul Mass Media este convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Electronice.
Similare
RECOMANDĂRI