Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Se eliberau certificate veterinare chiar dacă loturile de peşte erau cu paraziţi

Cantităţi importante de peşte infestat ar putea ajunge pe tarabele din pieţe. Avertizarea vine chiar de la premierul Maia Sandu care spune că, în perioada august-octombrie, din cele 124 de loturi de peşte importate în ţară, 73 au avut rezultate ingrijoratoare de laborator. Totuşi, acestea au primit certificate de conformitate de la ANSA şi Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. În acest caz s-a deschis şi un dosar penal.

Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova: „Laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate, astfel încât toate loturile primeau certificatul veterinar şi dreptul de a importa şi comercializa peştele neconform pe piaţa noastră.”
 
Premierul susţine că a fost dată peste cap întreaga procedură de verificare a loturilor de peşte. În urma prelevării probelor şi efectuarea analizelor, angajaţii de la laboratoarele acreditate nu introduceau rezultatele în sistemul informaţional. Datele nu erau prezentate la ANSA nici măcar pe hârtie. Astfel, nu se afla despre peştele infestat ce putea ajunge în comerţ.
 
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova: „De regulă, e vorba de peşte ieftin. Loturile nu ajung pe poliţele magazinelor, dar ajung la piaţa şi s-ar putea să ajungă şi în instituţiile publice, de învăţământ, medicale şi penitenciare.”
 
Ministerele Educaţiei, Justiţiei, Sănătăţii vor face verificări la instituţiile subordonate pentru controla calitatea loturilor de peşte achiziţionate în ultima perioadă.
 
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova: „Solicit lista companiilor implicate în această schemă şi introducerea lor în lista de interdicţii a Agenţiei pentru Achiziţii Publice astfel încât aceste companii să nu mai poată niciodată vinde produse instituţiilor publice.
 
Autorităţile naţionale cer poliţiei şi inspectorilor ANSA să facă razii în pieţe. Totodată, conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor va iniţia o anchetă de serviciu pentru a-i depista pe cei care au permis aceste nereguli.
Similare
RECOMANDĂRI