Maia Sandu: UE, de fiecare dată şi pe bună dreptate, atunci când vorbim de asistenţă pomeneşte de lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: UE, de fiecare dată şi pe bună dreptate, atunci când vorbim de asistenţă pomeneşte de lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului

Există o deschidere enormă în UE pentru a ajuta R. Moldova. Totodată, Uniunea Europeană aşteaptă progrese din partea statului nostru. Despre acest lucru a vorbit preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA. Şeful statului a lăsat să se înţeleagă că R. Moldova ar fi putut beneficia din partea UE de o asistenţă substanţială dacă nu ar fi fost votul PSRM-Şor în Parlament asupra unor legi controversate. Potrivit oficialului, este nevoie politicieni responsabili la guvernare, lucru ce poate fi obţinut în urma organizării alegerilor parlamentare anticipate.

„Oamenii de acolo vor să ne ajute, există o deschidere enormă, ei chiar vor să facă foarte multe pentru Moldova, dar ne spun: în toamnă-iarnă s-au aprobat legea a, b, c, d, care contravin total angajamentelor R. Moldova faţă de UE. Oricât ar vrea aceste instituţii, ele nu pot să treacă peste aceste angajamente încălcate de către PSRM şi deputaţii Şor şi să ofere această asistenţă substanţială. R. Moldova are nişte angajamente pe diferite tipuri de asistenţă. De exemplu, pe asistenţa de rezilienţă, astea 15 milioane, sunt nişte condiţii care au fost la nivel de Guvern şi care se îndeplinesc şi foarte curând vor putea fi aceşti bani debursaţi sau cele 21 de milioane pentru reforma poliţiei, aceşti bani vor veni. Există 50 de miloane de euro din OMNIBUS pentru care sunt nişte condiţii şi R. Moldova a îndeplinit câteva condiţii, după care Parlamentul a venit în luna decembrie şi a răsturnat toate lucrurile pentru că a adoptat legi controversate şi din cauza cărora UE nu poate să ofere această asistenţă. Noi trebuie să ne asigurăm că avem guverne responsabile, avem deputaţi responsabili pentru că putem obţine foarte multă asistenţă şi este important”, a menţionat Maia Sandu.

Şeful statului spune că o soluţie ar fi alegerile parlamentare anticipate, ce ar aduce un Parlament şi un Guvern responsabil, ce ar lucra pentru cetăţeni.

„Ce face un guvern care nu poate corecta aceste legi, ce nu are sprijin în Parlament, pentru că nu există o majoritate parlamentară ce să corecteze aceste lucruri. Cu cât mai repede avem alegeri parlamentare anticipate cu atât mai bine. Vorbim acum doar de proiecte mai mici, asistenţă imediată, cum ar fi pe sectorul sănătăţii, anumite ajutoare de urgenţă, dar pentru programe serioase e nevoie de un Guvern cu puteri depline ce este sprijinit de o majoritate responsabilă în Parlament. Atunci când se vorbeşte de o guvernare responsabilă se are în vedere o majoritate în Parlament care să nu adopte legi împotriva cetăţenilor, un guvern care să îşi îndeplinească sarcinile”, a afirmat Maia Sandu.

Oficialul spune că UE aşteaptă progrese din partea R. Moldova.

„UE, de fiecare dată şi pe bună dreptate, atunci când vorbim de asistenţă pomeneşte de lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului şi spune că nu mai are răbdare să mai audă procurori care tot povestesc că ei lucrează şi după atâţia ani nu se vede nimic în investigarea furtului miliardului. Le-am spus că cetăţenii nu trebuie să pătimească de pe urma guvernărilor iresponsabile şi că e bine să fie mecanisme alternative de sprijin, spre exemplu acel program care va începe în acest an, la nivelul comunităţilor. Anul acesta este un an de planificare pentru asistenţa UE şi în cadrul asistenţei bilaterale se va planifica ajutorul pentru următorii şapte ani. Este foarte important şi în cadrul Parteneriatului Estic este la fel acest proces de planificare. Eu am spus ceea ce cred - că ţara trebuie să obţină proiecte de infrastructură, sprijin bugetar, proiecte de dezvoltare la nivelul comunităţilor, în sistemul energetic, în agricultură. Din păcate suntem ostatecii unor deputaţi care ştiu să facă doar jocuri de interese”, a menţionat Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a vorbit, în cadrul emisiunii şi despre vaccinul anti-COVID-19 de care urmează să beneficieze R. Moldova.

„Am discutat cu toată lumea (n.r. la Bruxelles) despre problema vaccinului, toată lumea vrea să ne ajute, nu ştiu exact cât de repede va ajunge, dar ştiu că toţi vor să ne ajute şi în următoarele zile vor veni cu mecanisme concrete prin care am putea obţine acest vaccin. Noi încercăm toate căile: şi prin donaţia promisă de România, şi prin Comisia Europeană. Se va întâmpla destul de repede pentru lucrătorii medicali, ca să le salvăm viaţa acestor oameni şi ca ei să poată să salveze mai departe vieţi”, a punctat oficialul.

Similare
RECOMANDĂRI