Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Manuale transformate în operă de artă. Trei bibliotecari din R. Moldova au conceput un proiect inedit, iar compoziţiile sunt expuse la Biblioteca Naţională

Trei bibliotecari din Republica Moldova au muncit cu pasiune şi dedicaţie la un proiect inedit. Ei au conceput şi au expus publicului creaţii neobişnuite. Dincolo de carte. Astfel ne îndeamnă să privim expoziţia inaugurate, în premieră, la Muzeul Cărţii. Sunt diverse compoziţii ce au la bază cartea şi cărora li s-a dat un farmec aparte printr-o tehnică japoneză. Au transformat manualele în opere de artă. Asemenea procedee sunt utilizate şi de zeci de artişti din România. Ce le-a ieşit, urmăriţi în continuare.

CORINA GAMURARI, reporter TVR MOLDOVA: „Compoziţiile expuse la Muzeul Cărţii sunt de-a dreptul impresionante, iar mesajele pe care le transmit acestea sunt de o profunzime aparte. Spre exemplu "Cartea cenzurată" este redată astfel: înconjurată de sârmă ghimpată şi străpunsă de cuie, iar "Savoarea lecturii" este reprezentată printr-o felie de tort”.

VIORICA COSOVAN, şef, Secţia "Carte veche şi rară", BNRM: „Una din compoziţii relevă istoria cărţii, este vorba de compoziţia "Cartea cenzurată", deoarece în istoria ei au existat perioade când cartea a fost interzisă, arsă, scoase din colecţii, ascunse şi am expus chiar şi câteva cărţi în timpurile sovietice erau interzise publicului larg, este vorba de "Istoria Românilor", editată la Bucureşti şi alte lucrări ale autorilor români: Alecsandri şi alţii”.

În total au fost concepute 25 de compoziţii în tehnica "Book folding", este un procedeu care are la bază arta japoneză, origami.

VIORICA COSOVAN, şef, Secţia "Carte veche şi rară", BNRM: „Tot aici o compoziţie are un titlu sugestiv "Eternitatea", care porneşte de la o găoace de ou, adică viaţa porneşte de la un embrion, cartea înserează în sine toată moştenierea umanităţii şi desigur că din carte porneşte vlăstarul vieţii, reflectată printr-o buturugă uscată, din care pornesc firele verzi a copacilor.”

Ideea creării unei asemenea expoziţii s-a copt în cadrul colectivului secţiei "Carte veche şi rară". La una dintre compoziţii, custozii secţiei au muncit timp de două săptămâni, fără intrerupere. Au dat dovadă de multă creativitate, având în vedere că şi lucrul a fost extrem de migălos.

VIORICA COSOVAN, şef, Secţia "Carte veche şi rară", BNRM: „Este compoziţia "Lectura înaripează", reprezentată prin două aripi, confecţionate din zeci de elemente micuţe.”

Conceptul expoziţiei reste de a vedea cartea nu doar ca o sursă de informare, dar şi ca un obiect de artă, izvor de inspiraţie.

VIORICA COSOVAN, şef, Secţia "Carte veche şi rară", BNRM: „Noi ne-am dorit să atragem atenţia şi tinerelor generaţii prin faptul că cartea nu este doar plictisitoare, dar cartea este fascinantă şi ea inspiră la lucruri mai mult decât a o citi.”

Expoziţia este deschisă publicului larg până la sfârşitul lunii octombrie, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI