Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Măsuri de urgenţă în România în cazul virusului misterios. Vor fi controale pe aeroporturi şi se fac pregătiri în spitale

Autorităţile din România sunt în alertă din cauza virusului misterios din China! Cronavirusul se răspândeşte de la om la om şi deja au fost raportate cazuri în multe ţări de pe glob.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că există posibilitatea să fie achiziţionate termoscanere, ce vor fi montate în aeroporturi, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră şi ar putea fi purtătoare ale virusului din China.

"S-a stabilit achitiţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi, bineînţeles, există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiţia de caz, încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoane care este suspectă şi care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China", a spus Alexandru Rafila.

"Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. Este vorba despre spitalele de boli infecţioase 'Matei Balş' şi 'Victor Babeş' din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara"a adăugat Alexandru Rafila

Pe aeroporturi vor fi trimise echipe medicale care să asigure permanenţa.

"În ceea ce priveşte măsurile de la Aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informaţii care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziţie de termoscanere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră şi care ar putea să răspundă definiţiei de caz. Nu în ultimul rând, vorbim de constituirea de echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale”, a adăugat preşedinte SRM.

La nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se va stabili dacă va fi decretată stare de urgenţă.

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel a explicat că este vorba despre un nou tip de virus cu o altă structură genetică. ca atare primeri sunt puşi la dispoziţie de OMS, printr-o companie din Germania de unde îl achiziţionăm şi noi.

"Este o singură filiera, că să nu îşi pună lumea problema că am lua din altă parte, şi este standardizată. Lucrăm standardizat, vom avea un diagnostic cât se poate de clar şi de certitudine şi acest lucru îl face Balşul”, a adăugat directorul Institutului de Boli Infecţioase.

Similare
RECOMANDĂRI