Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mecanismul de selecţie a candidatului la funcţia de procuror general: Aceştia vor fi selectaţi de o comisie de experţi

O nouă guvernare, o nouă modificare a legii cu privire la procuratură. Coaliţia PSRM-ACUM a schimbat modalitatea de desemnare a procurorului general. Astfel, potrivit modificărilor votate de majoritatea parlamentară, candidaţii la şefia procuraturii generale vor fi selectaţi de o comisie de experţi instituită de ministrul Justiţiei. În timp ce guvernarea spune că astfel va fi selectat un candidat integru şi profesionist, opoziţia parlamentară afirma că noile modificări contravin Constituţiei Republicii Moldova.  

Potrivit proiectului aprobat astăzi de Parlament, o comisie creată de ministerul Justiţiei va selecta 2 sau 3 candidaţi la funcţia de procuror general. Ulterior, Consiliul Superior al procurorilor va selecta un singur candidat pe care-l va propune preşedintelui ţării, pentru a fi numit în funcţie prin decret prezidenţial.
 
Instituirea unui filtru suplimentar în desemnarea candidatului ar trebui să aducă la şefia procuraturii generale o persoană profesionistă şi integră.
 
De cealată parte, opoziţia spune că noile modificări aduse legii cu privire la procuratură contravin Constituţiei, care prevede expres că procurorul general este numit de preşedintele ţării la propunerea consiliului superior al procurorilor.
 
Tot astăzi coaliţia psrm-acum a modificat componenţa Consiliului Superior al Procurorilor prin cresterea numărului membrilor organismului cu încă trei.

 
Similare
RECOMANDĂRI