Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Medici români aflaţi în R. Moldova: Relaxarea prematură a măsurilor de prevenire a transmiterii coronavirusului ar putea aduce un nou val de îmbolnăviri

Relaxarea prematură a măsurilor de prevenire a transmiterii coronavirusului ar putea aduce un nou val de îmbolnăviri. Atenţionarea vine din partea medicilor români aflaţi în Republica Moldova pentru a acorda ajutor bolnavilor de Covid-19. Ei s-au arătat surprinşi că pe străzile oraşelor sunt mulţi oameni care nu respectă măsurile minime de protecţie şi se plimbă fără măşti sau mănuşi.

Giorgiana Matei, din Iaşi, este coordonatorul unei echipe formate din opt medici, care lucrează în secţia de terapie intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Ea crede că numărul mare de îmbolnăviri se datorează faptului că, în Republica Moldova, măsurile de prevenire a răspândirii virusului nu au fost respectate de mulţi oameni.

GIORGIANA MATEI, medic specialist, medicină de urgenţă: „Ce este grav că sunt foarte multe cazuri. Prevenţia nu prea este respectată, am văzut foarte multă lume pe strazi. Am înţeles că acum se relaxează şi carantina şi o să fie o stare de alertă, nu o să mai fie stare de urgenţă. Dar prea multă lume pe străzi care nu poartă mască, nu poartă mănuşi. Stau în grupuri foarte mari”.

Pentru că s-au bucurat prea devreme şi nu au mai avut grijă de ei, unii pacienţi care au învins noul coronavirus au fost testaţi, din nou, pozitiv, la scurt timp de la externare. Despre acest fenomen îngrijorător ne-a povestit medicul Dacian Vultur, care ajută bolnavii de la Spitalul Municipal din Chişinău.

DACIAN VULTUR, medic, Arad: „Anumiţi pacienţi au mers acasă, testaţi negativ după care s-au reîntors cu pneumonie şi erau din nou pozitivi. Am încercat să vedem să nu fi fost ceva erori de test, dar se făcuseră mai multe teste”

Dacian Vultur a descoperit un alt caz medical interesant. Un tânăr este infectat, de mai bine de o lună, cu virusul Covid-19, fără să aibă niciun simptom al bolii.

În Republica Moldova, relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului a început pe 26 aprilie. Astfel, sunt permise plimbările prin parcuri, în grupuri nu mai mari de trei persoane şi s-au deschis magazinele de toate tipurile, cu excepţia centrelor comerciale şi a pieţelor. De pe 4 mai şi transportul public a revenit la regimul obişnuit de funcţionare.
Similare
RECOMANDĂRI