MEI îşi propune îmbunătăţirea Ghişeului Unic Electronic de Eliberare a Actelor Permisive
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

MEI îşi propune îmbunătăţirea Ghişeului Unic Electronic de Eliberare a Actelor Permisive

Ministerul Economiei şi Infrastructurii îşi propune îmbunătăţirea procesului de elaborare şi implementare a sistemului automatizat de gestionare şi eliberare a actelor permisive pentru întreprinzători. Agenţii economici pot depune online, într-un singur punct de acces, cererea de obţinere a actului permisiv. Pot achita online, prin intermediul cardului corporativ, costul serviciului şi pot urmări etapa la care se află documentul, a comunicat, joi, la un briefing de presă, , secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Potrivit IPN, din 151 de acte permisive existente, în Ghişeul Unic Electronic de Eliberare a Actelor Permisive sunt deja configurate şi operaţionale 131 de acte. Dintre care, deocamdată disponibile online sunt 69 de documente.

Lilia Palii spune că situaţia pandemică a accentuat necesitatea eliberării actelor permisive prin intermediul Ghişeului Unic. „În lunile martie-mai 2020, după introducerea stării de urgenţă şi limitarea contactelor fizice, inclusiv în instituţiile de stat, rata solicitărilor online a crescut la 76 de procente. Totodată, timpul de aşteptare pentru obţinerea actului permisiv prin Ghişeul Unic constituie, în medie, şase zile, comparativ cu 20-25 de zile pană la implementarea sistemului electronic”, a precesat secretarul de stat.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii lucrează la interconectarea Ghişeului Unic Electronic de Eliberare a Actelor Permisive cu sistemele electronice de plată a băncilor comerciale, fapt ce va permite ca timpul de emitere a actelor permisive să fie redus cu încă o zi şi jumătate. De asemenea, ministerul este în dialog cu autorităţile emitente care până la momentul actual nu au conexiunea cu sistemul respectiv pentru a găsi soluţii în timp util.

În 2018, Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Băncii Mondiale, a iniţiat procesul de elaborare şi implementare a sistemului automatizat de gestionare şi eliberare a actelor permisive cu denumirea Ghişeul Unic Electronic de Eliberare a Actelor Permisive. De la lansare până în iunie 2020, prin intermediul Ghişeului unic au fost eliberate circa 35 de mii de acte permisive.
Similare
RECOMANDĂRI