Mesajul Maiei Sandu pentru scriitorul Vladimir Beşleagă, care împlineşte 90 ani: Vă mulţumim pentru verticalitate!
Sursa foto:Agora.md Vizualizari:

Mesajul Maiei Sandu pentru scriitorul Vladimir Beşleagă, care împlineşte 90 ani: Vă mulţumim pentru verticalitate!

„Maestre, este o onoare şi o bucurie să fim alături de Dumneavoastră în această zi de sărbătoare. Vă mulţumim pentru caracter, pentru verticalitate şi muncă, şi vă dorim să rămâneţi, în continuare, un model şi o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. La mulţi ani!”, cu acest mesaj a venit preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la cea de-a 90-a aniversare a scriitorului Vladimir Beşleagă.

Totodată, preşedintele a ţinut să sublnieze că scriitorul este una dintre cele mai prezente şi mai vocale personalităţi ale momentului din ţara noastră. Este omul, creatorul şi cetăţeanul complex, care s-a afirmat ca scriitor, eseist, publicist, traducător, dar şi ca spirit civic şi autoritate morală pentru mai multe generaţii.

Destinul acestei figuri de vârf a vieţii culturale din Republica Moldova nu a fost uşor. Născut în stânga Nistrului, în 1931, a cunoscut ororile războiului, reflectate ulterior în romanul „Zbor frânt”, considerat unul de referinţă şi până astăzi. Apoi, fiind un opozant al regimului sovietic, a avut de suferit de pe urma poziţiei sale. A fost ostracizat şi marginalizat, i s-a îngrădit posibilitatea de a fi publicat sau de a avea dreptul la propria semnătură. Aşa a apărut „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon”, pe care criticii literari l-au declarat drept singurul roman de sertar al rezistenţei prin cultură din acest spaţiu geografic şi care a văzut lumina tiparului abia în anii 1990.

S-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru renaştere naţională, în 1990-1994 a fost deputat în primul Parlament independent al ţării, iar în 1991 fost desemnat Scriitor al Poporului. În 2010 a fost numit membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, fiind printre puţinii intelectuali basarabeni care şi-a asumat trecutul şi a pledat pentru o etică a memoriei. Astfel, în 2003, a decis să returneze „Ordinul Republicii”, pe care îl primise în 1996, în semn de protest pentru decorarea cu această distincţie a fostului lider comunist Ivan Bodiul.

sursa: deschide.md.

Similare
RECOMANDĂRI