Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mina din Chişinău, inundată de apele subterane

Apa care se acumulează în mina de piatră din Chişinău ar putea fi consumată de locuitorii oraşului şi nu vărsată în râul Bâc, cum se întâmplă acum. Iar mina ar obţine şi un profit dacă ar vinde această apă către societatea Apă Canal. Dar pentru asta trebuie construită o staţie de pompare şi tratare, ce ar elibera şi galeriile umplute cu apa subterană. În acest fel s-ar elimina şi riscul de prăbuşire a minei, care ar avea efecte catastrofale la suprafaţă, în cartierul Rîşcani.

Mina Chişinău, deasupra căreia se află jumătate din sectorul Râşcani, este, în proporţie de 60 la sută, inundată de apele subterane - mai mult de un milion de tone de apă, potrivit ultimelor estimări. 

În unele galerii nivelul apei se ridică la un metru, în alte zone se ridică  până la opt metri. Pentru a ajunge în zonele periculoase şi a le inspecta specialiştii se deplasează acolo doar cu barca. 

Apa care se acumulează continuu de când există mina este, în mare parte risipită, fără niciun folos.   

Apa este pompată din Mina Chişinău prin intermediul a două pompe şi nimereşte în râul Bâc, zilnic sunt pompaţi 1.600 metri cubi. Regia Exdrupo utilizează o parte din aceasta apă pentru spălarea străzilor. 

Consilierul municipal PUN, Corneliu Pântea, a venit, recent, cu iniţiativa ca această cantitate enormă de apă să fie vândută întreprinderii Apă Canal pentru a o furniza consumatorilor. Asta după ce va trece printr-un proces de tratare la o staţie care ar trebui construită chiar la mină. 

CORNELIU PÂNTEA, consilier municipal, PUN: "Respectiv dintr-o întreprindere care este în pierdere, într-o stare dezastroasă, vom putea aduce la una care are profit, noi aici cheltuim 8 sute de mii de lei, în cazul care vom vinde putem să încasăm circa 12 miloane doar din comercializarea apei. Apa Canal mi-a zis că este o apă care coincide după toţi paramentru cu apa potabilă şi vor extrage mai multă piatră".

Directorul Interimar Apă-Canal Chişinău spune că un asemenea scenariu este posibil dar până acolo sunt mulţi paşi de făcut. 

ANATOL LICHII, director interimar, Apă-Canal Chişinău: "Odată ce va corespunde normativelor apă potabilă ea poate fi consumată, de aici de făcut un  studiu, de făcut analiza apei de luat decizie la tehnologiile de tratare a apei, de făcut o sursă de captare a apei subterane, după legislaţia există, după asta discutăm".

Construcţia unei staţii de tratare ar permite pomparea apei din mină în cantităţi mult mai mari pentru că instalaţiile de acum nu fac faţă. Doar prin eliminarea apei ar putea fi oprit procesul de eroziune care afectează pereţii minei şi care, dacă nu va fi stopat, ar putea avea consecinţe catastrofale pentru mulţi dintre locuitorii sectorului Râşcani. Dacă cedează stâlpii de susţinere se va prăbuşi şi tavanul minei, iar, odată cu el, tot ce se află la suprafaţă. 

SERGIU LUNGU, directorul minei Chişinău: "Din an în an acest lucru se evidenţează. Chiar la fiecare seism au loc careva distrugeri, are loc măcinare în stâlpii de siguranţa chiar şi în tavane, să fie un seim mai mare va fi şi o influenţă mai mare". 

Deocamdată a fost creat un grup de lucru care elaborează caietul de sarcini pentru studiul de fezabilitate privind costurile şi proiectul de construcţie a staţiei de tratare. Totul ar putea să coste aproximativ 15 miloane de lei. 

CORNELIU PÂNTEA, consilier municipal, PUN: "Sper că toţi înţeleg gravitatea problemei, astăzi bani nu sunt este adevărat, sunt proiect". 

Anul trecut din Mina Chişinău au fost extrase şase mii de metri cubi de piatră de calcar. Societatea pe acţiuni are datorii de peste trei sute de mii de lei la curentul electric utilizat pentru pomparea apei.
Similare
RECOMANDĂRI