Ministerul Afacerilor Externe a desemnat noi ambasadori în Franţa, în Turcia şi în Bruxelles
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Afacerilor Externe a desemnat noi ambasadori în Franţa, în Turcia şi în Bruxelles

Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană a aprobat marţi candidaţii pentru funcţiile de ambasadori ai R.Moldova în Uniunea Europeană şi Turcia.

Pentru funcţia de şef al misiunii diplomatice a RM în UE este propusă Daniela Morari, care până nu demult, timp de trei ani, ocupat funcţia de viceministru şi apoi de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

La minister ea a fost responsabilă de integrarea europeană, precum şi a participat la negocierile privind semnarea Acordului de Asociere RM-UE şi a Acordului privind liberalizarea regimului de vize. 

Cu două luni în urmă ea a fost transferată în altă funcţie la MAEIE.

Fostul başcan al Găgăuziei (1999-2002), actualmente consilier pentru afaceri internaţionale al başcanului autonomiei, Dumitru Croitor, este propus la funcţia de Ambasador în Turcia. 

El a fost anterior Ambasador al R.Moldova în Elveţia (2002-2006). Ulterior, el a rămas să locuiască în Elveţia, apoi a revenit în ţară, devenind consilier al başcanului Găgăuziei.

Potrivit legislaţiei, şefii misiunilor diplomatice sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile de numire în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe, în consultare cu Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană. În acelaşi timp, În acelaşi timp, înainte ca problema să fie pusă în discuţie, MAEIE trebuie să primească acordul ţării gazdă. De această dată, R.Moldova nu a solicitat încă acordul privind candidaţii discutaţi. 

Preşedintele Comisiei, Iurie Reniţă, şi-a exprimat dorinţa ca candidaţii să primească avizul consultativ al comisiei parlamentare de profil înainte de a conveni candidaturile cu partea gazdă, d eoarece, în caz contrar, avizul deputaţilor devine o formalitate.

În prezent, sunt vacante şi funcţiile de ambasador al R.Moldova în SUA, China, Italia, iar în câteva ţări, mandatele diplomaţilor moldoveni au expirat de mult. Complexitatea numirii constă şi în faptul că este dificil pentru preşedinte şi guvern să ajungă la un numitor referitor la candidaţii.

Similare
RECOMANDĂRI