Ministerul Sănătăţii atenţionează despre pericolul mercurului şi efectele acestuia asupra organismului uman
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Ministerul Sănătăţii atenţionează despre pericolul mercurului şi efectele acestuia asupra organismului uman

În contextul, cazului înregistrat la o grădiniţă din capitală, unde mai multe termometre cu mercur s-au spart, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale atenţionează populaţia privind necesitatea respectării normelor de utilizare a dispozitivelor medicale ce conţin mercur.

Mercurul, cel mai toxic element non-radioactiv de pe Pământ, fiind un element chimic lichid care se regăseşte în termometre medicale, barometre, amalgame, lămpi, etc.

Fiind un element otrăvitor, care are tendinţa de acumulare în corp în decursul timpului, acţionează ca o neurotoxină, distrugând ţesutul nervos şi cel cerebral. Pătrunderea mercurului în organism se face fie la nivel cutanat, fie prin vaporii inspiraţi, fie prin tractul digestiv în momentul consumului alimentelor contaminate cu mercur, fiind periculos datorită potenţialului său volatil. Aproximativ 80% din vaporii de mercur inhalaţi sunt absorbiţi prin intermediul sistemului respirator, fiind apoi distribuit prin sistemul circulator în tot corpul.

Cu toate că, conţinutul de mercur în termometre este de 2 g, chiar şi la concentraţii mici între 0,7–42 μg/m3, pot surveni simptome grave asupra sănătăţii umane.

În cazul deversărilor care includ mercurul (precum în cazul termometrelor cu conţinut mercuric sau al becurilor fluorescente), sunt întrebuinţate anumite tehnici de îndepărtare al metalului pentru a evita expunerea şi captarea acestuia. Procedural, picăturile de mercur trebuie să fie unite pe o suprafaţă netedă pentru a fi îndepărtate cu o pipetă sau trebuie direcţionat într-un recipient. Aspiratoarele şi măturile cauzează dispersarea mercurului într-un grad mai mare, nefiind indicată utilizarea acestora. Materialele cu suprafaţa poroasă şi textilele nu sunt eficiente în înlăturarea tuturor urmelor de mercur, fiind indicată debarasarea acestora în urma expunerii cu mercur.

Este foarte importantă evacuarea persoanelor din încăperea unde s-a produs spargerea unuia sau mai multor termometre şi blocarea uşii de la intrare care trebuie să fie acoperită cu o peliculă, în aşa caz să fie exclusă răspândirea vaporilor cu conţinut de mercur în alte încăperi. Ulterior, este indicat să fie curăţată intens şi aerisită bine odaia prin ventilare de tip flux.

În corespundere cu prevederile legii privind ratificarea Convenţiei de la Minamata, din data de 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piaţă şi exportul produselor cu conţinut de mercur. Până atunci, mai exact până în anul 2020 se planifică treptat implementarea acestor clauze.

Conform regulamentul sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie, pentru organizarea primirii copiilor în vestiar trebuie să fie termometre inofensive, suficiente pentru efectuarea termometriei matinale, iar recomandarea specialiştilor este optarea pentru termometrele pe bază de alcool.

Totodată, MSMPS îşi propune colaborarea cu alte autorităţi publice centrale, în special cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, partenerii de dezvoltare şi asociaţiile obşteşti în vederea implementării dispoziţiilor Conveţiei de la Minamata în tară. Pentru mai multe informaţii despre regulile de utilizare şi condiţiile de prevenire a intoxicaţiilor cu mercur, accesaţi pliantul informativ.

Similare
RECOMANDĂRI