Miniştrii de externe din UE au ajuns la un “acord politic” să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei
Sursa foto:© European Union, 2021 Vizualizari:

Miniştrii de externe din UE au ajuns la un “acord politic” să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord luni să meargă mai departe în privinţa adoptării de sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, au declarat surse diplomatice UE citate de Agerpres.

Potrivit caleaeuropeana.ro, la reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.

S-a ajuns la un “acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni ţintite în cursul reuniunii şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

Potrivit AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus.

Dpa scrie că Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut.

UE a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi din luna august a anului trecut.

Rusia a ameninţat că va adopta măsuri similare dacă UE adoptă noi sancţiuni. 

Relaţia UE – Rusia este una dintre temele reuniunii de la Bruxelles, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, declarând înaintea reuniunii că speră la o abordare comună pentru gestionarea relaţiei “în curs de coliziune” cu Rusia, în timp ce ministrul german de externe a pledat pentru sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, având în vedere că relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova au ajuns la cel mai scăzut nivel. Tot înaintea reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o abordare comună între UE, SUA şi Regatul Unit privind relaţiile cu Rusia,subliniind că o majoritate din ţările UE susţine adoptarea de noi sancţiuni.

Discuţia cu privire la relaţiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) şi în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Vizita şefului diplomaţiei europene la Moscova a produs un larg ecou şi critici cu privire la o umilire diplomatică a Uniunii Europene.

Rusia a declarat persona non grata şi a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia şi-a motivat decizia în baza faptului că aceşti diplomaţi au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în ţară după ce a fost otrăvit şi condamnat la închisoare. Ulterior, Germania, Polonia şi Suedia au recurs la măsuri de retorsiune faţă de expulzările din Rusia, iar cele trei ţări UE au declarat “persona non grata” câte un diplomat rus.

Justificându-şi vizita ca un moment de menţinere a canalelor diplomatice în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European unde aproape 80 de deputaţi i-au cerut demisia, Josep Borrell a spus că le va propune liderilor UE sancţiuni împotriva Rusiei, subliniind că cei doi actor sunt la o răscruce de drumuri şi că guvernul rus se află pe o cale autoritară.

Similare
RECOMANDĂRI