Ministrul de Externe din România Bogdan Aurescu face apel la unitatea occidentală, pentru ca Europa şi SUA să câştige împreună cea mai grea încercare postbelică
Vizualizari:

Ministrul de Externe din România Bogdan Aurescu face apel la unitatea occidentală, pentru ca Europa şi SUA să câştige împreună cea mai grea încercare postbelică

Criza coronavirusului, inimaginabilă până deunăzi, şi implicaţiile sale socio-economice şi medicale reprezintă cea mai mare încercare pe care Occidentul îl are de înfruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, într-un articol de opinie găzduit de publicaţia EU Observer şi în care face un apel la unitatea occidentală, avertizând că o dezbinare ar echivala cu o “prăbuşire”.

“Nu ne putem permite să acţionăm divizat şi nici să ne subminim democraţiile. Una dintre cele mai valoroase lecţii pe care le învăţăm acum este că instituţiile create în lumea liberală la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, precum NATO şi UE, sunt supuse provocării în ceea ce priveşte capacităţile de luare a deciziilor rapide şi solide. Oferirea unui răspuns credibil la provocările imediate şi pe termen lung, în beneficiul şi securitatea directă a cetăţenilor noştri, necesită ajustări rapide şi voinţă politică pentru a eficientiza capacităţile noastre de reacţie rapidă”, scrie Aurescu în editorialul citat de caleaeuropeana.ro.

Ministrul afacerilor externe este de părere că ceea ce trebuie să simtă cetăţenii occidentali, într-o perioadă în care sunt împovăraţi de nesiguranţă, este sentimentul că se pot bizui pe deplin pe instituţiile europene şi euro-atlantice precum pe “propria familie foarte apropiată”.

Şeful diplomaţiei română face astfel un apel la eficientizarea Uniunii Europene şi a NATO în urma acestui test crucial reprezentat de pandemia cu noul coronavirus.

“Vom realiza că UE şi NATO, dincolo de importanţa şi eficacitatea lor pentru scopul pe care îl servesc, formează o comunitate de valori care nu îşi permite să acţioneze în mod divizat. Dacă încercarea actuală va fi câştigată de cele două părţi ale Atlanticului împreună, avem nevoie de încredere reînnoită în Occident şi în valorile democratice pe care le reprezintă. Acesta este motivul pentru care forţa legăturii transatlantice este crucială pentru civilizaţia noastră occidentală. Trebuie să dovedim încă o dată că parteneriatul transatlantic are o valoare esenţială pentru oamenii, comunităţile şi afacerile noastre”, scrie Bogdan Aurescu.

Diplomatul român abordează şi prospectiv perioada post-criză provocată de virusul SARS-CoV-2.

“După această perioadă de perturbare, conectivitatea globală trebuie revitalizată şi consolidată (…) Clipele sacrificiu necesită un leadership real al gândirii şi a acţiunii şi sunt încrezător că o parte uriaşă a soluţiei este reprezentată de consolidarea credinţelor noastre democratice. Odată ce această criză va fi terminată, acestea nu trebuie diminuate sau abandonate, ci, dimpotrivă, întărite, încât vor conduce la reluarea istoriei occidentale”, spune ministrul de externe.

Bogdan Aurescu aminteşte deopotrivă că face parte din generaţia de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est care au investit cele mai bune abilităţi pentru ca ţările lor să se alăture instituţiilor europene şi euro-atlantice, dar şi din naţiunea europeană care a experimentat efectul mortal al simbiozei dintre dictatură şi privaţiune.

“Trebuie să ne menţinem umanitatea în faţa costurilor sumbre şi a tragediei inevitabile a acestei crize. Să ne amintim profund şi colectiv ce susţinem şi reprezentăm. Să împărtăşim întreaga responsabilitate în protejarea modului nostru de viaţă şi a libertăţilor noastre democratice”, conchide şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu este ministru afacerilor externe din noiembrie 2019, după ce anterior a mai deţinut această funcţie în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015. Din 2016 până în 2019 a fost consilier prezidenţial pentru politică externă al preşedintelui Klaus Iohannis. Este cunoscut în spaţiul public şi drept “eroul de la Haga” pentru rolul său în procesul privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră din 2009, în care Curtea Internaţională de Justiţiei a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de km. În perioada 2010-2011, Aurescu a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.

Similare
RECOMANDĂRI