Ministrul de Externe Nicu Popescu: Nu poţi guverna o ţară împotriva majorităţii cetăţenilor acestei ţări
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul de Externe Nicu Popescu: Nu poţi guverna o ţară împotriva majorităţii cetăţenilor acestei ţări

PDM trebuie să înţeleagă că nu e posibil să guvernezi o ţară împotriva majorităţii cetăţenilor acestei ţări şi împotriva tuturor partenerilor externi ai Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, invitat al ediţiei speciale a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Nicu Popescu declară că Republica Moldova se află într-un moment crucial, dar această situaţie nu-l îngrijorează, pentru că în istoria Republicii Moldova de democraţie fragilă de aproape 30 de ani, toate guvernările anterioare care au pierdut alegerile au plecat în opoziţie. „Republica Moldova are o istorie scurtă, complicată, dar o istorie în care toate guvernele pleacă”.

Noul ministru de externe menţionează că singura dilemă pe care o are noul guvern se referă la cum va negocia, cum va discuta şi cum va pregăti „o tranziţie în care să nu ne ciocnim de o situaţie care degenerează între concetăţenii noştri”.

De asemenea, Popescu mai spune că Republica Moldova se confruntă cu o situaţie constituţională. „Din păcate facem faţă unei situaţii în care pe de o parte ai preşedintele şi parlamentul. Pe de altă parte ai Partidul Democrat şi Curtea Constituţională”.

Ministrul de externe consideră că va fi găsită, cu siguranţă, o soluţie legală care va scoate statul din această criză. „Dar înainte de a intra şi a găsi această soluţie, trebuie să găsim acel aranjament politic care va permite Republicii Moldova să transfere paşnic, calm pârghiile de guvernare de la un partid care a pierdut majoritatea în parlament spre acele partide care deţin majoritatea în parlament”.

Nicu Popescu, fiind întrebat dacă se consideră legal învestit în funcţie, precizează că reprezentanţii oficiali ai mai multor state europene: ai României, ai Ucrainei, l-au felicitat şi i s-au adresat cu titulatura de „domnule ministru”. „Eu nu am niciun dubiu, dar nici vecinii noştri din România şi Ucraina nu au vreun dubiu referitor la faptul că începând de astăzi, ministru de externe al Republicii Moldova sunt eu”, a afirmat Popescu.

Popescu, în cadrul aceleiaşi emisiuni, menţionează că PDM trebuie să înţeleagă că nu e posibil să guvernezi o ţară împotriva majorităţii cetăţenilor acestei ţări şi împotriva tuturor partenerilor externi ai acestei ţări. „Republica Moldova este un stat mic, un stat în care pluralismul democratic este consolidat. Nu am avut guvernări care stau la putere de 20, 30, 50 de ani de la 1991 încoace. Cetăţenii Republicii Moldova nu vor să fie conduşi de guvernanţi care nu-i reprezintă şi anume din această cauză nici partenerii externi ai Republicii Moldova nu vor să o facă”.

Nicu Popescu susţine că deşi propunerea de a deveni ministru de externe a venit de la Maia Sandu, el nu o va reprezenta în acest guvern pe Maia Sandu şi nici un partid politic, „dar voi reprezenta întreg guvernul, întreaga paletă de preferinţe de politică externă a acestei guvernări. Eu sunt un ministru semi-tehnocrat. Şi rolul meu este să reprezint toate acele forţe politice care sprijină această guvernare şi doresc să aducă Republica Moldova mai aproape de UE”.

Similare
RECOMANDĂRI