Ministrul Economiei: Problema pe care noul minister a moştenit-o este problema tarifelor la gaz
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Economiei: Problema pe care noul minister a moştenit-o este problema tarifelor la gaz

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, susţine că problema pe care noul minister a moştenit-o de la cel vechi este problema tarifelor la gaz. Din cauza că politicul s-a implicat foarte mult în economie, aceasta a adus la distorsiuni economice care au dus la menţinerea artificială a tarifelor pe parcursul ultimilor ani, a declarat Brînzan în timpul unei conferinţe de presă.

Ministrul a dat un exemplu în privinţa menţinerii tarifelor, spunând că în martie 2018, atunci când trebuia de majorat tarifele la gazul natural, din cauză că a crescut preţul de achiziţie a gazului natural de la Gazprom, în loc ca să mărească, să le ajusteze la realitatea de atunci, preţul a fost chiar micşorat. „Argumentul fiind că uite noi avem o pernă de economie care s-a acumulat pe parcursul perioadei antecedente şi putem să o folosim. Aum ei au lăsat această problemă şi vine MoldovaGaz şi zice că perna despre care am vorbit se termina degrabă, trebuie să rezolvăm ceva.” 

În această privinţă Brînzan spune că lucrează împreună cu toate insituţiile vizate pentru a găsi o soluţie pentru anul viitor. Acesta a amenţionat că contractul cu Gazprom expiră la finele acestui an şi trebuie să găsească o soluţie până când gazoductul Iaşi -Chişinău va fi dat în exploatare. 

„Problema tarifelor a existat încă din 2018, ea a fost artificial menţinută sub capac din cauza politicului de atunci şi moştenirea care o avem astăzi la moment şi pe care trebuie să o rezolvăm.” 

Ministrul a vorbit şi despre domeniul transportului, care se află într-o stare complicată şi trebuie să fii laureat Nobel ca să o înţelegi. „Numai cine nu s-a implicat în Codul Auto de exmenplu, sunt interese de grup sau interese politice şi fiecare şi-a băgat mâna şi au modificat cum au vrut, iar la moment avem un Cod Auto care a distorsionat totalmente piaţa auto.”

Urmăriţi conferinţa aici. 
Similare
RECOMANDĂRI