Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Educaţiei recunoaşte că sistemul de învăţământ este nepregătit pentru a face învăţământului online, dar dă vina pe fosta guvernare

A început şcoala, au început şi problemele. Noul coronavirus a dat peste cap activităţile educaţionale după doar câteva zile de la revenirea elevilor în clase. Aproape cinci mii de elevi din Republica Moldova sunt în autoizolare. Şi numărul copiilor care participă la lecţii online este în creştere. Ministrul Educaţiei recunoaşte că sistemul de învăţământ este neprăgătit pentru a face învăţământului online, dar dă vina pe fosta guvernare.

Statisticile după doar două săptămâni de şcoală sunt îngrijorătoare. Elevii de la 10 şcoli din Republica Moldova iau lecţii doar online. La nivel naţional copiii din 171 de clase, din care 130 din Chişinău, sunt în carantină şi fac lecţii de la distanţă.

Sunt 4958 de elevi în autoizolare, după ce 187 dintre ei au fost confirmaţi pozitiv. Şi multe dintre grădiniţe au rămas închise. Sunt deschise 738 din 1138.  În instituţiile preşcolare s-au infectat doi copii şi 47 de educatori.

„Şcoala nu a fost sursa de risc mai mare decât activităţile celor implicaţi în actvităţi extraşcolare. Avem un număr crescător de clase care activează la distanţa din cauza virusului”, a spus Igor Şarov.

De pe 14 septembrie s-au redeschis şi unele universităţi ce vor activa după modelul mixt. Din cauza pandemiei, în căminele studenţeşti s-a făcut cazări la 35% din capacitate. Opt studenţi şi şapte profesori au fost deja confirmaţi pozitiv la Covid-19. Ministrul Educaţiei recunoaşte că sunt multe probleme şi sistemul de învăţământ este neprăgitit pentru lecţiile online.

„S-a vorbit mai multe decât s-a insistat pe investiţiile, dacă s-a analizăm investiţiile în ultimii 20 de ani, atunci vom observa că ele sunt minime în raport cu mega solicitările care le avem pe moment în urma Covid-19”, a precizat Igor Şarov.

În această toamnă, ar trebui să ajungă în şcoli 2500 de calculatoare, cu bani de la Guvern, şi 11 mii de laptop-uri cu fonduri de la Banca Mondială.
 
Similare
RECOMANDĂRI