Mircea Snegur: „Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost primul pas spre Independenţă”
Vizualizari:

Mircea Snegur: „Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost primul pas spre Independenţă”

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, consideră că adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost primul pas spre Independenţă,

Potrivit Primului Preşedinte, după alegerile din 1990, alături de garda veche, nomenclaturistă, în Parlament a apărut şi politicieni noi, patrioţi, cu viziuni absolut contrare cu ceea li s-a altoit cetăţenilor pe parcursul unei jumătate de secol, în anii de după război.scrie Moldpres.

”Aceşti parlamentari au dat de înţeles din start că  R. Moldova trebuie să fie stăpână la ea acasă, pe tot ce-i aparţine de la Dumnezeu şi imediat cum au început lucrările Legislativului, a şi demarat adoptarea deciziilor respective, printre care ratificarea actelor legislative unionale înainte de a fi utilizate pe teritoriul R. Moldova ş.a. La 23 iunie 1990 s-a produs un miracol, deputaţii dând dovadă nu numai de curaj, dar şi de o demnitate aparte, adoptând Declaraţia de Suveranitate, care a întruchipat în act normativ ideile şi năzuinţele cu care au venit deputaţii în Parlament şi care au fost susţinute de către masele largi ale populaţiei, ceea ce înseamnă că R. Moldova s-a declarat stăpână pe situaţia de atunci pe toate dimensiunile. Astfel, tot ce ne-a fost dat de Dumnezeu, începând cu 23 iunie, aparţine poporului Republicii Moldova”, a subliniat primul şef al statului.

Mircea Snegur a afirmat că Declaraţia de Suveranitate conţine mai multe aspecte, ce vizează sistemul de guvernare, crearea statului de drept, democratizarea societăţii, sistemul de securitate etc. ”Declaraţia de Suveranitate a servit ulterior ca bază principală pentru Declaraţia de Independenţă şi adoptarea unei noi Constituţii. Acesta a fost primul pas spre Independenţă”, a mai spus ex-Preşedintele Mircea Snegur.

Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată la 23 iunie 1990.

Similare
RECOMANDĂRI