Modificări: Taxiurile care vor circula fără aparate de taxare înregistrate la Fisc vor rămâne fără plăcuţe de înmatriculare
Sursa foto:actualdecluj.ro Vizualizari:

Modificări: Taxiurile care vor circula fără aparate de taxare înregistrate la Fisc vor rămâne fără plăcuţe de înmatriculare

Taxiurile care vor circula fără aparate de taxare înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat vor rămâne, din data de 11 ianuarie 2019, fără plăcuţe de înmatriculare timp de şase luni. Modificările la Codul contravenţional şi la Codul transporturilor rutiere, publicate în Monitorul Oficial din 12 decembrie, au intrat în vigoare.

Modificările stabilesc că pentru echiparea necorespunzătoare a autovehiculului manifestată prin lipsa aparatului de taxare, pe lângă sancţiunea cu amendă de 15 mii de lei, se vor retrage plăcuţele de înmatriculare ale automobilului pe un termen de şase luni. Acestea vor fi eliberate doar după ce maşinele vor fi dotate în corespundere cu legea.

Până la data de 11 ianuarie 2019, persoana cu funcţie de răspundere care circula fără aparat de taxare, achita doar amenda (sau 50% din ea în cazul achitării în termen de 72 de ore) şi primea înapoi plăcuţele de înmatriculare.

În contextul informării consumatorilor despre prestarea corectă a unui serviciu de taxi, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei vă îndeamnă să respectaţi următoarele:

1.   Când urcăm în maşina de TAXI, ne asigurăm că acest transport aparţine unei firme autorizate, astfel: are numere galbene; lampa de taxi este în stare funcţională şi e fixată pe maşină; în salonul maşinii trebuie să fie instalat taximetrul (aparatul ce calculează distanţa parcursă şi emite bonul de casă).

2.   Pe portierele din faţă ale maşinilor trebuie să fie afişate tarifele pe kilometru şi pe oră, precum şi tariful de pornire, în aşa mod ca acesta să fie vizibil de la o distanţă de 5 metri;

3.   În interiorul maşinii trebuie să fie la vedere ecusonul cu numele şi fotografia conducătorului auto, precum şi denumirea agentului transportator;

4.   Consumatorul poate solicita şoferului să-i prezinte: buletinul de verificare metrologică a taximetrului, certificatul de competenţă profesională a şoferului, foaia de parcurs;

5.   La sfârşitul călătoriei, pasagerul trebuie să achite taxa de deplasare, conform bonului de casă;

6.   Consumatorul poate solicita de la şofer deplasarea spre destinaţia finală pe orice traseu deschis circulaţiei publice.

7.   Se permite transportarea fără plată cu taxiul a bagajelor care, conform gabaritelor, pot fi plasate liber în portbagaj cu capacul închis.

Dacă consideraţi că vi s-au încălcat drepturile în cadrul prestării serviciului de transportare în regim taxi,vă puteţi adresa cu o reclamaţie către agentul economic prestator de serviciu.

Dacă acesta nu revindecă drepturile dumneavoastră, conform prevederilor legale, adresaţi-vă către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, la adresa str. Vasile Alecsandri nr. 78 sau la www.consumator.gov.md.

De asemenea, ne puteţi suna la linia fierbinte pe numărul de tel. 022 74 14 64, linia verde 080028028 (apel gratuit din raioanele republicii).
 
Similare
RECOMANDĂRI