Mold-street: Câte miliarde ar putea fi recuperate de la Victoribank şi fostul guvernator al BNM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: Câte miliarde ar putea fi recuperate de la Victoribank şi fostul guvernator al BNM

Procurorii anticorupţie au desfăşurat pe 12 decembrie 2019, noi percheziţii în dosarul devalizării sistemului bancar. În joc sunt câteva miliarde de lei, dispărute acum cinci ani.

Percheziţiile au vizat 9 locaţii, la domiciliile persoanelor vizate – persoane care în trecut au fost factori de decizie la Victoriabank, precum şi la un fost Guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), notează mold-street.md.

Dintre acestea, 8 persoane au fost recunoscute ca bănuite de escrocherie în proporţii deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, precum şi de spălare de bani în interesul aceluiaşi grup, în proporţii deosebit de mari.
În rezultatul percheziţiilor, oamenii legii au ridicat mijloace tehnice, înscrisuri, documente relevante cauzei, precum şi mijloace băneşti.

E vorba în primul rând de Dorin Drăguţanu, guvernator al BNM în perioada noiembrie 2009 - aprilie 2016, dar şi de conducerea Victoriabank în frunte cu Natalia Politov-Cangaş şi Corneliu Ghimpu.

„Pot confirma că au fost efectuate percheziţii şi au fost audiate persoane. Pot să vă mai spun că percheziţiile au avut loc în legătură cu o fază destul de importantă din furtul miliardului şi vizează recuperarea unor sume în valoare de aproximativ 2 miliarde 200 de milioane de lei”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul Octavian Iachimovschi, şeful grupului de urmărire penală din dosarul penal privind frauda bancară.

Rolul Victoriabank în furtul miliardului

Amintim că Victoriabank, a fost principala instituţie, care după ce pe 13 noiembrie 2014 a fost emisă prima garanţie de către Guvernul Iurie Leancă, a început să "pompeze" parcă la comandă sute de milioane de lei în Banca de Economii şi doar în câteva zile suma creditelor interbancare a urcat de la 90 de milioane de lei la 1,84 miliarde de lei, se arată în Raportul Kroll 1.

Riscul a fost minim, pentru că exista deja hotărârea Guvernului privind emiterea garanţiei şi banii urmau a fi primiţi înapoi din fondurile BNM.

Anterior. controversatul om de afaceri Veaceslav Platon (condamnat la 25 de ani) a declarat într-un interviu pentru TV8 că prin această operaţiune, ce a făcut parte din procesul de devalizare a sistemului bancar, a fost formată o datorie artificială de circa două miliarde de lei a Băncii de Economii faţă de Victoriabank.

„Banii nici n-au ieşit din Victoriabank, am toate dovezile. Victoriabank este responsabilă pentru un acord de escrocherie? Este responsabilă”, susţine Veaceslav Platon.

Fostul deputat spune că la acel moment el nu mai controla Victoriabank, pentru că drepturile acţionarilor erau suspendate, iar pe 13 noiembrie 2014 împreună cu câţiva parteneri de-ai săi, a vândut pachetul de circa 39% din capitalul băncii, firmei Insidown Ltd din Cipru, care ar fi aparţinut lui Vladimir Plahotniuc.

"Creditul a fost acordat pe 19 noiembrie. Ei au dat două miliarde – aceasta este o datorie-escrocherie. BEM a primit două miliarde de bani. Victoriabank trebuie să întoarcă banii”, susţinea fostul deputat.

Potrivit lui, în această situaţie trebuie calculată şi returnată şi dobânda pentru cinci ani. „Iată patru miliarde de lei care astăzi pot fi întoarse statului”, a calculat omul de afaceri.

Anterior adminsitraţia Victoriabank a negat faptul că ar fi încălcat legislaţia, atunci când în noiembrie 2014 a dat credite de circa două miliarde de lei Băncii de Economii. 

Dacă vor fi găsite vinovate, potrivit legii, pentru infracţiunea de escrocherie bănuiţii riscă pedeapsa cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

În cazul spălării banilor, astfel de fapte se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 8.000 la 11.000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Similare
RECOMANDĂRI