Mold-street: Ce spune şeful Agenţiei Proprietăţii Publice despre privatizare şi eventuala sa demisie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: Ce spune şeful Agenţiei Proprietăţii Publice despre privatizare şi eventuala sa demisie

Premierul Maia Sandu a solicitat miercuri, 19 iunie, Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) să identifice modalităţile legale prin care să suspende temporar procesele de privatizare începute. Vladimir Baldovici, şeful APP susţine că activele au fost scoase la privatizare de mai mulţi ani.

Totodată, premierul a anunţat că la următoarea şedinţă de guvern directorul APP, Vladimir Baldovici va fi demis, notează mold-street.com.

Anchetă la privatizare

„Cunoaştem cu toţii abuzurile comise în procesele de privatizare de-a lungul ultimilor ani. Deşi am anunţat public despre faptul că vom porni o anchetă cu privire la ilegalităţile comise de reprezentanţii fostului regim pentru a elibera instituţiile de corupţie, exponenţii regimului aflaţi încă în funcţii continuă procesul de sustragere a bunurilor proprietăţii publice”, a scris Maia Sandu într-o postare pa pagina sa oficială de pe o reţea de socializare.

Oficialul a adăugat că potrivit informaţiei publice accesibile pe site-ul APP, pe 14 iunie a fost plasat un anunţ privind desfăşurarea concursului comercial de privatizare a mai multor bunuri proprietate publică de stat, inclusiv Sanatoriul „Moldova” din Truskaveţ, Ucraina, „cu un preţ care pare diminuat semnificativ faţă de preţul real”.

În plus Parlamentul a aprobat marţi, 18 iunie, constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare şi desfăşurare a privatizărilor proprietăţii publice începând cu anul 2013 şi până în prezent. Premierul a precizat că activitatea acestei comisii se va axa pe privatizările care au ridicat mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea şi legalitatea lor, inclusiv Aeroportul Chişinău, Air Moldova, Gările şi Staţiile Auto.

Baldovici: Din 1996 Guvernările au distrus sistematic proprietatea publică

Vladimir Baldovici, director general al APP a venit cu o reacţie la eventuala sa demitere şi stoparea procesului de privatizare, în care susţine că dezvoltarea Republicii Moldova "este posibilă doar în condiţiile valorificării corecte a întregii proprietăţi publice, inclusiv a sectorului public în economie".

"Toată ţările dezvoltate ale lumii, fără excepţie, care au obţinut succese în dezvoltarea economică (Franţa, Germania, Marea Britanie, Japonia, „tigrii asiatici” etc.) şi-au bazat dezvoltarea pe investiţii publice şi valorificarea proprietăţii publice. Abia după construirea unei economii naţionale eficiente aceste ţări au trecut la privatizarea dozată şi fundamentată a unor întreprinderi publice. 

Fireşte Moldova nu se înscrie în această categorie, deoarece toate guvernările începînd cu anul 1996 au distrus sistematic proprietatea publică, neavînd nici un fel de viziune şi strategie asupra valorificării ei", susţine Baldovici. 

Potrivit lui, din 21 mai 2018, când a venit în această funcţie, a restructurat APP, conferindu-i funcţii exacte şi suficiente pentru valorificarea optimă a proprietăţii publice.

"Împreună cu echipa Agenţiei am răvăşit grămezi de probleme acumulate pe parcursului a celor 22 de ani precedenţi cu scopul de a găsi formula optimă de gestiune a sectorului public. Din februarie 2019 colectivul Agenţiei este antrenat în implementarea acestei formule. 

Este firesc ca o nouă guvernare să fie interesată în preluarea competentă a proceselor administrative de la guvernarea precedentă. Această ar însemna cel puţin comunicare directă şi eficientă, auditul şi evaluarea la zi, identificarea problemelor nerezolvate, şi, ce este mai important, asigurarea continuităţii celor bune şi curmarea practicilor nocive", consideră Baldovici.

Evaluarea proceselor de privatizare trebuie să înceapă cu 1996 

În opinia directorului APP, o evaluare corectă şi competentă a situaţiei şi problemelor este imposibilă fără cunoaşterea întregului sistem.

În acest sens el susţine că evaluarea proceselor de privatizare trebuie să înceapă cu anul 1996. "Numai în acest caz vom avea un tablou obiectiv a ceea ce a însemnat privatizarea în Republica Moldova şi vom putea curma practicile nocive", afirmă Baldovici. 

Cât despre concursurile comerciale de privatizare, apoi şeful APP spune că acestea sunt planificate de către Guvern din timp, "fiind anticipate de activitatea echipelor de lucru, evaluări, pregătirea pachetului de documente etc." 

"Făcînd o paralelă, pot spune că legătura dintre demisia Guvernului Filip şi publicarea comunicatului de presă privind concursul comercial este tot atît de valabilă cu o eventuală sistare a tratării bolnavilor în cazul demisiei conducerii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. 

Cît priveşte oportunitatea listei bunurilor scoase la concursul comercial, comunic că toate acestea au fost scoase la privatizare, economic vorbind, de enorm de multe ori. Acelaşi, Sanatoriu „Moldova” din Truskoveţ, Ucraina, a fost expus la vînzare de mai multe ori, iar Fabrica de Sticlă de 12 ori", constată Baldovici. 

Aminitim că pe 14 iunie, APP a anunţat desfăşurarea în luna iulie a licitaţiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică în valoare de peste 300 milioane lei, inclusiv fabrica de sticlă din Chişinău cu preţul iniţial de vânzare de 231,6 milioane de lei.

Similare
RECOMANDĂRI